Доступність посилання

ТОП новини

Доки не налагоджено облік і контроль, підвищення тарифів підуть невідомо куди – експерт


Як заявив в ефірі Радіо Свобода фахівець із енергетичних питань, заступник директора науково-технічного центру «Психея» Генадій Рябцев, «Я не впевнений, що після підняття тарифів піднімуться зарплати, оскільки держава зараз не може контролювати всі підприємства газопостачання і газифікації».

«В Україні квітне принцип, коли друзям ідуть «бабки», а держава має борги та має відповідати за безпеку газопостачання. Облгази – це підприємства газопостачання. З 45 облгазів тільки в 19 держава має контрольний пакет акцій. Вимагати від держави підвищення тарифів означає перекладати гроші з нашої кишені до кишені власників облгазів», – вважає Генадій Рябцев.

Голова Ради профспілки працівників газових господарств Іван Яровий підтримує підвищення тарифів на газ.

«Національна комісія регулювання електроенергетики не може знайти кошти, хоча держава має передбачати дотації. На жаль, підняття тарифів для населення – непопулярне рішення, бо в нас вибори кожен рік. Тому це питання заморожують», – звернув увагу газовик.

«Тариф на транспортування газу має збільшитися вдвічі», – додав він в ефірі Радіо Свобода.

«Є дві складові того, щоб не відбулось те, що сталося у Дніпропетровську (вибух газу в багатоквартирному житловому будинку). Перше – нормальний стан газових мереж і друге – щоб були належні умови і оплата праці тих людей, які ці мережі обслуговують. Ніхто за мізерну зарплату сумлінно працювати не буде», – сказав Іван Яровий.

Але Генадій Рябцев не згоден, що справа тільки в тарифі – треба піднімати ціни на газ, вважає він.

«На мій погляд, газопостачальна система не фінансується лише за рахунок тарифу. Тому що одного тарифу мало, щоб модернізувати систему. Вона фінансується за наші з вами кошти. Якщо ми будемо платити таку ціну, як зараз, то жодна система модернізуватися не може», – зазначив експерт.
XS
SM
MD
LG