Доступність посилання

ТОП новини

Колишнього водія Усами бін Ладена визнали винним


Суд над Салімом Ахмедом Хамданом відбувається в центрі утримання на американській військово-морській базі Гуантанамо на Кубі.

Військова комісія в складі шести офіцерів визнала вину колишнього дрібного помічника лідера терористичної мережі «Аль-Каїда» в наданні матеріальної допомоги тероризмові.

Водночас із нього зняли звинувачення в терористичній змові.

Попри це, йому загрожує довічне ув’язнення.

На пізній вечір у середу за київським часом іще тривало засідання військової комісії, на якому мають винести вирок.

Це перший суд, який здійснюється за суперечливим законом про військові комісії, які мають діяти поза встановленою системою судочинства і судити «за порушення законів війни та інше».

Критики цих таємних трибуналів стверджують, що вони суперечать Конституції США і не дають можливості підсудним домогтися визнання невинними. Захисники цієї системи заявляють, що підозрювані в тероризмі мають там цілком достатні можливості для свого захисту.

Правозахисні організації «Г’юман Райтс Воч» і «Амнесті Інтернашонал» уже скритикували вердикт, який визнав Саліма Хамдана винним.

Натомість у Білому домі його речник оприлюднив заяву, що адміністрація президента Джорджа Буша задоволена «справедливим перебігом процесу».
XS
SM
MD
LG