Доступність посилання

ТОП новини

Україна закликає Росію вивести війська з Грузії – заява МЗС


Київ закликає Російську Федерацію, постійного члена Ради Безпеки ООН, вивести російські війська з території Грузії.

У заяві Міністерства закордонних справ України сказано: «В Україні з тривогою сприймають повідомлення про перехід конфлікту у Південній Осетії (Грузія) у нову фазу із залученням військового потенціалу третьої сторони, – зазначається в документі. – На жаль, інформація, що надходить із місця подій, свідчить, що Російська Федерація, яка довгий час відігравала роль посередника у врегулюванні, поступово стає безпосереднім учасником конфлікту. МЗС України вважає, що такий розвиток подій може ще більше загострити ситуацію, розширити географію конфлікту та перетворити його на регіональний з непередбачуваними наслідками».

«Україна закликає Російську Федерацію, постійного члена Ради Безпеки ООН, вивести війська з території Грузії, виявляти стриманість у своїх діях та здійснити необхідний вплив на сепаратистський режим Цхінвалі з метою повернення його представників за стіл переговорів. Запорукою успіху таких переговорів має стати негайне припинення бойових дій, беззастережне підтвердження російською стороною суверенітету і територіальної цілісності Грузії, відданість принципам добросусідства, незастосування сили та мирного вирішення спорів», – йдеться в заяві МЗС.

Україна, висловлюючи глибоке занепокоєння ситуацією в зоні конфлікту, розглядає шляхи її врегулювання через використання можливостей посередництва, добрих послуг, міжнародних організацій, окремих держав. Зі свого боку, Україна готова зробити свій внесок у такі зусилля, зазначено в документі.

********
Україна направляє до Грузії спеціального представника через ситуацію в Південній Осетії

Президент України Віктор Ющенко відрядив до Тбілісі для вивчення ситуації заступника міністра закордонних справ Костянтина Єлісеєва як свого Спеціального представника у зв’язку із загостренням ситуації в Південній Осетії

Про це Президент України домовився у телефонній розмові зі своїм грузинським колегою Міхеїлом Саакашвілі.
XS
SM
MD
LG