Доступність посилання

ТОП новини

Якими є шанси українських спортсменів на Олімпіаді в Пекіні?


Сьогодні у Пекіні стартують ХХІХ Літні Олімпійські ігри. Серед учасників і 254 спортсмени України. Національний Олімпійський комітет сподівається на 15 медалей. Хоча на трьох попередніх Олімпіадах здобували по 23 відзнаки. Як українські спортсмени облаштувалися в Пекіні? Якими насправді є їхні шанси на змаганнях?

В Олімпійському селищі в Пекіні ще вчора підняли український прапор. Як запевнив сьогодні вранці міністр у справах сім’ї молоді та спорту України Юрій Павленко, вітчизняні олімпійці розташувалися у селищі без проблем і готові до виступів. Житимуть спортсмени в приміщенні, де також розташований штаб і реабілітаційний центр, який працює практично в цілодобовому режимі. Сусідами української збірної є китайські та канадські олімпійці. Українські тренери та спортсмени, які не вперше на Олімпійських іграх, кажуть, що умови просто чудові.

Прогнози

В Атланті у 1996 році – 23 медалі, стільки ж у Сіднеї-2000 та в Афінах чотири роки тому. Таким був доробок українських олімпійців на попередніх Іграх. На Пекін «наполеонівських» планів Національний олімпійський комітет не висував. Сподіваються на 15 нагород. Уряд пообіцяв українським спортсменам по 700 тисяч гривень за золото (раніше було 500 тисяч); півмільйона одержать срібні призери, а бронзові – по 350 тисяч гривень. Спортивний оглядач Радіо «Свобода» Геннадій Мороз прогнозує, що в Китаї українці зійдуть на п’єдестал максимум 10 разів. Він каже, що українці, якщо й перемагають, то не завдяки, а всупереч усім обставинам на батьківщині. Тож перспективи «непевні і не надто оптимістичні». «Думаю близько 10 медалей Україна все-таки виграє. Можливо, серед них буде 1, максимум 2 золоті. Надії подають Людмила Блонська, одна з провідних семиборок світу, художня гімнастка Ганна Безсонова, дует сестер Бондаренко в тенісі, олімпійська чемпіонка у вільній боротьбі Ірина Мерлені, олімпійський чемпіон на батуті Юрій Нікітін, олімпійський чемпіон, спортивний гімнаст Валерій Гончаров. Також непогані перспективи є в плаванні, у вітрильному спорті».

Чемпіонка Олімпіади 1996 року в Атланті у спортивній гімнастиці Лілія Подкопаєва не стала робити прогнозів. Але зауважила, що під час підготовки до Олімпіади не все залежить від самих спортсменів. Адже має бути хороша підготовка загалом, хороше державне фінансування.

Ще один олімпійський чемпіон незалежної України, борець Ельбрус Тедеєв констатує: якщо держава спортсменам не допомагає, на гідні результати піж час престижних змагань сподіватися складно. За словами Ельбруса Тадеєва, за всі роки незалежності в Україні не побудували жодного спорткомплексу для дітей. Спортивний журналіст Валентин Щербачов, зі свого боку, зазначає, що українським спортсменам все важче і важче виступати на Олімпіадах, бо, «наша країна в матеріальному плані стоїть нижче багатьох країн, які будуть завойовувати медалі».

Частина оглядачів каже про те, що Олімпіада в Китаї є заполітизованою. І церемонія відкриття, і майбутні змагання сприймаються і у Китаї, і в деяких інших країнах не просто як конкуренція, а як боротьба за престиж держави.

Олімпійські ігри у Пекіні триватимуть до 24 серпня. Медалі почнуть розігрувати від завтрашнього дня. Саме в суботу стануть відомі олімпійські чемпіони у деяких вагових категоріях дзюдо, важкої атлетики, у деяких видах велоспорту, стрільби, фехтування.

ГЛАС НАРОДУ

Ви будете стежити за новинами з Олімпіади у Пекіні, що особливо цікавитиме?

Юрій Володимирович, будівельник:

Сьогодні відкриття, обов’язково подивлюся, що вони там придумали. За змаганнями буду намагатися слідкувати.

Олена, продавець:

Буду дивитися, вболівати. Але мене не цікавить якийсь один вид спорту.

Віктор Демчик, шахтар:

– Як можна за свою збірну не вболівати? Це ж головне! Я люблю усі види спорту, буду дивитися, що зможу.

Анна, медпрацівник:

– Я не цікавлюся спортом взагалі. Але за збірну все ж вболіватиму.

Сергій, школяр:

– Мене Олімпіада не дуже цікавить. Я більше футбол люблю.

Клим, студент:

– Я баскетбольний фанат! А іншими видами спорту я не цікавлюся.

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG