Доступність посилання

ТОП новини

У Німеччині банкрутують великі торговельні центри


Німеччина – Хвиля банкрутств прокотилася серед німецьких торговельних мереж, які спеціалізуються на продажу споживчих товарів та одягу. Винною у скрутному становищі крамниць виявилася невпевненість споживачів у майбутньому. Вони дедалі частіше утримуються від придбання зайвої пари взуття, зайвої спідниці або зайвої сорочки.

Додаткові скидки на вже й без того знижені товари; тотальний розпродаж одягу літнього сезону – торгові центри в німецьких містах змушені боротися за кожного покупця.У галузі панує катастрофічний настрій. Упродовж лише кількох тижнів про фінансові проблеми заявила вже третя німецька торговельна мережа. Спочатку збанкрутував Wehmeyer, потім – Hertie, і от тепер перед загрозою звільнення опинилися працівники магазинів SinnLeffers.

Одна з причин такої ситуації полягає в тому, що споживачі просто перестали купувати в тому обсязі, як раніше.

«На активність споживачів, на жаль, не вплинули хороші рамкові умови, які все ще спостерігаються, наприклад, на ринку праці, – пояснив представник нюрнберзького центру соціологічних досліджень DFK Ральф Бюркль. – Споживчий клімат останнім часом помітно погіршав. Споживачі перебувають у скептичному настрої».

Людям просто бракує грошей

Подорожчання бензину, електроенергії й продуктів харчування вселили невпевненість у людей.

«Я б сказала, що людям просто бракує грошей. Інакше кожний купував би із задоволенням», – поділилася своєю думкою одна із перехожих на вулицях Берліна. Внаслідок такого «страйку» споживачів у скрутному становищі опинилися не лише Wehmeyer, Hertie та SinnLeffers. Про продаж низки філіалів тепер розмірковує мережа Tschibo. Концерн Metro теж не виключає можливого продажу торговельних центрів Kaufhof.

Однак, як з‘ясувалося, далеко не всі страждають за нинішніх умов. За словами знавців галузі, нині в Німеччині найбільшим попитом користуються або дуже дорогі, або дуже дешеві товари. Магазини-дискаунтери та фешенебельні крамниці продовжують процвітати. Дехто вбачає в цьому підтвердження теорії про поступове зникнення середнього класу й розмежування суспільства на багатих та бідних.

На думку одного з керівників Федеральної спілки роздрібної торгівлі Німеччини Штефана Ґента, спробувати врятувати середній сегмент ринку в торгівлі можна за допомогою нових концепцій. «Але найголовніше – споживачі повинні мати більше грошей у гаманцях», – зазначив Ґент. Досягти цього, підсумував представник галузевої спілки роздрібної торгівлі, можна буде, якщо політики в той чи інший спосіб підтримають незаможні та середні прошарки населення, які особливо страждають від підвищення цін на електероенергію, газ та бензин.

(Німеччина – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG