Доступність посилання

ТОП новини

Україна закликає Росію вивести війська з Грузії. Москва обурена позицією Києва


Телебачення Росії продемонструвало російської бронетехніки, яка увійшла на територію Південної Осетії. 8 серпня 2008 р.
Телебачення Росії продемонструвало російської бронетехніки, яка увійшла на територію Південної Осетії. 8 серпня 2008 р.

В інтерв’ю Радіо Свобода міністр закордонних справ Володимир Огризко заявив, що Україна готова зібрати на своїй території конфліктуючі сторони і допомогти знайти шляхи виходу. МЗС Росії заявило в суботу, що в Москві «дуже здивовані» п’ятничною заявою МЗС України.

У п’ятницю Міністерство закордонних справ України оприлюднило заяву про те, що в Україні з тривогою сприймають повідомлення про перехід конфлікту в Південній Осетії в Грузії в нову фазу з залученням військового потенціалу третьої сторони.

У заяві МЗС України сказано: «На жаль, інформація, що надходить із місця подій, свідчить, що Російська Федерація, яка довгий час відігравала роль посередника у врегулюванні, поступово стає безпосереднім учасником конфлікту. МЗС України вважає, що такий розвиток подій може ще більше загострити ситуацію, розширити географію конфлікту та перетворити його на регіональний з непередбачуваними наслідками».

«Україна закликає Російську Федерацію, постійного члена Ради Безпеки ООН, вивести війська з території Грузії, виявляти стриманість у діях та здійснити необхідний вплив на сепаратистський режим Цхінвалі з метою повернення його представників за стіл переговорів. Запорукою успіху таких переговорів має стати негайне припинення бойових дій, беззастережне підтвердження російською стороною суверенітету і територіальної цілісності Грузії, відданість принципам добросусідства, незастосування сили та мирного вирішення спорів», – йдеться у заяві МЗС.

Міністр закордонних справ Володимир Огризко
В п’ятницю в інтерв’ю Радіо Свобода міністр закордонних справ Володимир Огризко заявив, що Україна готова зібрати на своїй території конфліктуючі сторони і допомогти знайти шляхи виходу.

«Україна не стоїть осторонь тих проблем, які щойно виникли в Південній Осетії. Ми справді глибоко стурбовані. Ми виступали і виступаємо за негайне припинення будь-яких військових дій, маючи на увазі, безумовно, що Грузія є територіально цілісною. І про інші варіанти розвитку подій мови не може бути. Ми пропонували і будемо пропонувати свої посередницькі функції. Україна може бути місцем проведення консультацій, як у двосторонньому, так і в багатосторонньому форматі», – зазначив Володимир Огризко.

Після телефонної розмови з президентом Грузії Міхеїлом Саакашвілі Президент України Віктор Ющенко вирішив направити до Тбілісі для вивчення ситуації заступника міністра закордонних справ Костянтина Єлісеєва як свого спеціального представника.

Спецпредставник Президента України наголосив, що це має відбуватися на основі чіткого дотримання суверенітету та поваги територіальної цілісності Грузії.

«Будь-які акти агресії проти суверенної держави суперечать базовим принципам Статуту ООН і є неприйнятними», – заявив у Тбілісі український представник.

Росія звинувачує Україну в причетності до подій у Південній Осетії

Російський винищувач обстрілює грузинські позиції
Міністерство закордонних справ Росії заявило в суботу, що в Москві «дуже здивовані» п’ятничною заявою МЗС України. Як твердить російська сторона, Україна в тій заяві «стала висловлювати безпідставні претензії» до Росії.

«Українська держава, яка весь останній час азартно озброювала до зубів грузинську армію, тим самим заохочуючи керівництво Грузії до інтервенції й етнічних чисток у Південній Осетії, не має жодного морального права повчати інших і, тим більше, претендувати на свою роль в урегулюванні», – мовиться в коментарі департаменту інформації і преси МЗС Росії.

Неоднозначна реакція представників інших країн-членів СНД стосовно подій в Південній Осетії

Азербайджан, як і Україна, підтримує Грузію. Речник міністерства закордонних справ Хазар Ібрагім сказав Радіо свобода, що Грузія має «повне право» відновити свою територіальну цілісність. За словами Ібрагіма, «всі заходи зроблені Грузією в цьому напрямку (відновлення територіальної цілісності) відповідають міжнародним законам».

Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв під час зустрічі в Пекіні з російським прем’єром Володимиром Путіним заявив, що, на його думку, грузинське керівництво неправильно поступило в нинішній ситуації. За словами Назарбаєва, Грузія повинна була раніше звернути увагу на загострення напруження. «Мирне врегулювання ситуації – це єдина альтернатива», – додав президент Казахстану.

У Єревані заступник міністра закордонних справ Вірменії закликав до мирного врегулювання конфлікту. Однак Міністерство закордонних справ Вірменії не зайняло чіткої позиції стосовно підтримки будь-якої зі сторін у конфлікті.

(Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG