Доступність посилання

ТОП новини

Грузія обурена звинуваченнями Росії на адресу України


Міністерство закордонних справ Грузії вважає, що зовнішньополітичне відомство Росії «цинічно» звинуватило уряд України в сприянні «етнічним чисткам» у Цхінвальському регіоні.

«Дивно, коли російська сторона говорить іншим країнам про мораль» на тлі того, що «російська регулярна армія здійснює повномасштабні бойві дії проти суверенної Грузії і бомбить мирне населення по всій території країни», заявило МЗС Грузії в суботу.

У заяві наголошено, що протягом минулих років російський уряд інтенсивно озброював «кримінальний цхінвальський режим».

У Тбілісі при цьому вважають, що мілітаризація Росією цього регіону «мала єдину мету – під виглядом миротворчої операції здійснити повномасштабну відверту агресію проти Грузії».

«Те, що коїть Росія останніми днями, є чудовим продовженням традицій фашистського радянського режиму», – цитує заяву МЗС Грузії агентство «Ахалі амбебі – Сакартвело» («Новини – Грузія»).

Інтернет-сайт МЗС Грузії виведено з ладу внаслідок кібератаки ще не названого походження, всі повідомлення міністерство поширює через агентства.

Раніше в суботу міністерство закордонних справ Росії заявило, що, на думку Москви, «українська держава, яка весь останній час азартно озброювала до зубів грузинську армію, тим самим заохочуючи керівництво Грузії до інтервенції й етнічних чисток у Південній Осетії, не має жодного морального права повчати інших і, тим більше, претендувати на свою роль в урегулюванні».

За текстом російської заяви, Україна «стала висловлювати безпідставні претензії» до Росії.

Так у Москві зреагували на п’ятничну заяву МЗС України про те, що в Україні з тривогою сприймають повідомлення про перехід конфлікту в Південній Осетії в Грузії в нову фазу з залученням військового потенціалу третьої сторони.

На думку українського зовнішньополітичного відомства, інформація, що надходить із місця подій, «на жаль, … свідчить, що Російська Федерація, яка довгий час відігравала роль посередника у врегулюванні, поступово стає безпосереднім учасником конфлікту».

Відтак Україна закликала Росію, постійного члена Ради Безпеки ООН, вивести війська з території Грузії, виявляти стриманість у своїх діях та здійснити необхідний вплив на сепаратистський режим Цхінвалі, щоб повернути його представників за стіл переговорів.

Запорукою успіху таких переговорів має стати негайне припинення бойових дій, беззастережне підтвердження російською стороною суверенітету і територіальної цілісності Грузії, відданість принципам добросусідства, незастосування сили та мирного вирішення спорів, наголосив Київ.
XS
SM
MD
LG