Доступність посилання

ТОП новини

Тарасюк закликає парламенти європейських країн висловити солідарність із Грузією


Голова комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції, керівник депутатської групи з міжпарламентських зв'язків з Грузією, голова Народного руху України Борис Тарасюк закликає парламенти європейських країн висловити свою солідарність із Грузією.

У коментарі Б. Тарасюк, зокрема, зазначає, що події в Грузії є наслідком спланованої провокації бойовиків Північної Осетії, що відбулась не без підтримки Росії.

«Очевидно, що Росія звинувачуватиме в агресії Грузію, з метою дискредитації її у процесі переговорів щодо вступу у НАТО, і виступатиме за визнання незалежності Осетії. Проте, не хотілося б, щоб деякі країни піддались на таку провокацію Росії. І, як вже зазначалось у Заяві МЗС України, позиція нашої держави полягає в необхідності забезпечення територіальної цілісності і суверенітету Грузії, і Україна готова в рамках міжнародних дипломатичних зусиль зробити свій внесок у мирне врегулювання ситуації в регіоні», – зауважив Б. Тарасюк.

«Тривожить той факт, що ми є свідками того, як поступово Росія стає безпосереднім учасником цього конфлікту. З нормативно-правової точки зору такі дії Російської Федерації мають розцінюватися як застосування агресії, тобто застосування збройної сили однією державою проти суверенітету, територіальної цілісності або політичної незалежності іншої держави або народу. І бомбардування порту в Поті, аеродрому в Копінарі, військових баз в містах Сенакі та Хоні є ілюстрацією цього факту», – зазначає Б. Тарасюк.

Політик не виключає, що спалах агресії за тим самим сценарієм, що і в Південній Осетії, може бути спровоковано і в інших точках сталих конфліктів. Він нагадав про те, що підвищена конфліктність у зонах «заморожених» конфліктів і в Абхазії, і в Придністров'ї «є наслідком так званих миротворчих операцій Росії після розпаду Радянського Союзу».

Підсумовуючи, Б. Тарасюк як керівник депутатської групи з міжпарламентських зв'язків з Грузією зазначив: «Грузія була, є, і буде стратегічним партнером України. Сьогодні ми з сумом та тривогою пильно слідкуємо за розвитком події в цій державі. Особливе занепокоєння викликає той факт, що ескалація воєнних дій у зоні конфлікту призводить до втрат серед мирного населення та появи біженців. І я хочу закликати парламенти європейських країн та Раду Безпеки ООН висловити свою солідарність із Грузією, яка захищає не лише свій суверенітет, а й мир та спокій в регіоні».
XS
SM
MD
LG