Доступність посилання

ТОП новини

Віктор Ющенко запровадив нові правила для ЧФ Росії в Криму


Президент затвердив порядок перетинання державного кордону України військовослужбовцями, військовими кораблями і літаками Чорноморського флоту Російської Федерації, що перебуває на території України.

Відповідний указ президента з введення в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 13 серпня 2008 року оприлюднений на офіційному сайті Глави держави у середу.

Нинішній «спрощений режим» перетинання кордону України для ЧФ Росії дає змогу російській стороні «фактично безконтрольно» здійснювати перетинання кордону, пересуватися територіальними водами України та переміщувати через кордон України вантажі та осіб без узгодження з компетентними органами України, зауважують в РНБО.

«Така ситуація несе потенційні загрози національній безпеці України, особливо у разі використання військових формувань Чорноморського флоту Російської Федерації проти третіх держав», – наголошують в РНБО.

Новими правилами, серед іншого, встановлюється, що для перетинання кордону України військовими кораблями або літаками ЧФ Росії командування флоту не пізніше ніж за 72 години має надіслати через штаб ВМС Збройних Сил України до Генштабу Збройних сил України відповідне повідомлення.

У такому повідомленні обов'язково зазначаються відомості про наявність на таких військових кораблях або літаках осіб, озброєння, боєприпасів і вибухонебезпечних речовин, військового майна та обладнання, що транспортується.

У разі отримання згоди командування ЧФ інформує не пізніше ніж за одну добу до перетинання державного кордону штаб Азово-Чорноморського регіонального управління Державної прикордонної служби України та відповідний митний орган України.

У разі порушення командиром військового корабля або літака Чорноморського флоту Росії цього порядку, законів та інших нормативно-правових актів України – служби державних контрольних органів України мають право вимагати від командира такого військового корабля або літака дотримання законодавства України.

У разі невиконання зазначених вимог служби державних контрольних органів України невідкладно інформують про це Міністерство закордонних справ України та відповідно до статей 2 і ЗО Конвенції ООН із морського права 1982 року можуть від імені України вимагати від військового корабля або літака ЧФ негайно залишити внутрішні води і територіальне море України або її повітряний простір.
XS
SM
MD
LG