Доступність посилання

ТОП новини

Нові правила для ЧФ Росії – відповідь на порушення законів України – Семенов


Затверджений Президентом Ющенком порядок перетину держкордону і перебування на території України військовослужбовців, військових кораблів і літаків Чорноморського Флоту Російської Федерації – змушений крок, відповідь української сторони на безконтрольні пересування територією України вояків і техніки російського ЧФ, на безконтрольний перетин ними державного кордону України. Про це заявив сьогодні на брифінгу заступник голови української частини підкомісії з перебування ЧФ міждержавної українсько-російської комісії Віктор Семенов.

Він навів приклади, коли російські військовослужбовці і бойова техніка Чорноморського Флоту порушували українське законодавство: це, серед іншого, перебазування значної кількості людей і техніки з місць дислокації у Криму до Генічеська; відмова впустити представників української влади до навігаційних об’єктів у Криму; патрулювання Севастополя військовими патрулями.

«Законодавство Російської Федерації діє на території військових містечок та об’єктів Чорноморського флоту, поза їх межами – це територія з українським законодавством», – наголосив Віктор Семенов.

Щодо бойових кораблів Чорноморського флоту Росії, які у ці дні повертаються з зони воєнного конфлікту на Кавказі, пан Семенов наголосив: «Згідно нових правил, запроваджених Указом Президента на основі рішення Ради національної безпеки та оборони України від 13 серпня, то кораблі ЧФ мають у встановленому цими рішеннями порядку повідомити Генеральний Штаб Збройних Сил України. У разі відмови виконувати рішення української сторони, російська сторона нестиме відповідальність згідно з визнаними нормами міжнародного морського права».

13 серпня Президент Віктор Ющенко увів у дію Указ на виконання рішень РНБО щодо нових правил перетину державного кордону України і перебування та пересування територією України військовослужбовців, військових кораблів і літаків Чорноморського Флоту Російської Федерації.
XS
SM
MD
LG