Доступність посилання

ТОП новини

Росія ще навесні вирішила напасти на Грузію – російський експерт


Павло Фельґенґауер
Павло Фельґенґауер

Прага – Хоча офіційна Москва пояснює, що застосувала зброю на Кавказі у відповідь на агресивні дії Грузії, насправді Кремль схвалив операцію у Південній Осетії у квітні. Про це розповів Радіо Свобода російський військовий оглядач Павло Фельґенґауер. Він також вважає, що до припинення бойових дій російське керівництво спонукають фінансові інтереси.

«У нас остаточно вирішили, що буде вторгнення в Грузію приблизно у квітні. Причому вирішили, що війна буде в серпні. Вона б почалася, що б грузини не робили, піддавалися на провокації чи ні. Пізніше воювати на Кавказі незручно, зима», – зауважує російський оглядач.

Павло Фельґенґауер тут бачить паралелі з операцією Росії у Чечні в 1999 році. Тоді Москва пояснювала, що давала відсіч бойовикам Басаєва, а тепер грузинському нападу на Цхінвалі. «Але за швидкістю просування і за кількістю війська, угруповання флоту, цілком очевидно, що величезні сили перебували у стані підвищеної бойової готовності. Це не була імпровізація», – зазначає експерт.

На його думку, завданням Кремля було зруйнувати централізовану грузинську державу, розгромити грузинську армію і не допустити вступу Грузії до НАТО. Але Росія, як вважає Павло Фельґенґауер, не досягла своєї мети, бо грузинське військо збереглося, а інфраструктуру можуть скоро відновити за допомогою Заходу.

Зупинять війну через гроші?

Заява президента Росії Дмитра Медведєва про припинення операції на Кавказі з’явилася після гарячих внутрішніх дебатів. Про таку дискусію розповів російський політтехнолог Гліб Павловський, посилаючись на участь в одному з «авторитетних» засідань. За його свідченням, противники проводження бойових дій у Грузії на чолі з Медведєвим вважають, що продовження війни могло поставити під удар плани з модернізації Росії до 2020 року.

«Зрозуміло, що міжнародна ізоляція Росії ставить хрест на модернізації і на багато іншому. Росія – не Радянський Союз. Росія інтегрована у фінансові і світові ринки. У нашому керівництві багато мільярдерів, і вони щодня втрачають багато грошей», – робить з цього висновок Павло Фельґенґауер.

Водночас, на його думку, завчасно робити висновок, що табір голубів у Кремлі переміг. За даними Фельґенґауера, Росія перекинула до Південної Осетії та Абхазії балістичні ракети, з яких можна обстрілювати Тбілісі. «Ці ракети широко використовували під час кампанії в Чечні в 1999-2000 роках. Вже було два запуски по західній Грузії. А офіційно заявили, що це, мовляв, абхазці стріляють балістичними ракетами. Такі удари можливі і по Тбілісі, щоб викликати масову паніку і , якщо вийде, зміну режиму», – припускає російський спостерігач.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

XS
SM
MD
LG