Доступність посилання

ТОП новини

Рішення саміту НАТО в Бухаресті було помилкою і призвело до агресії Росії в Грузії (європейська преса)


Прага – Війна в Грузії залишається головною темою дискусій на сторінках європейських газет. Причому висловлюються полярно протилежні оцінки цих воєнних акцій Росії на Кавказі. Лунають навіть голоси, що, мовляв, найбільша вина лежить на президентові Грузії Міхеїлові Саакашвілі. Чимало авторів у європейських виданнях стали на захист Росії і намагаються спростовувати оцінки щодо «агресивності стратегії Кремля». У деяких виданнях ідеться про складну ситуацію в Україні, де, як інформують газети, чимало політиків занепокоєні подіями в Грузії і бачать пряму загрозу для влади у Києві.

Британська «Індепендент» твердить устами її оглядача Мері Дежевскі, що «Захід неправильно від самого початку трактував наміри Росії, стверджуючи про російську «агресію» і «вторгнення». Автор із «Індепендент» тут же запитує, чому ніхто не назвав «агресією» наступ Грузії в Південній Осетії. Мері Дежевські закликає Захід сприймати російських політиків як «дорослих людей, які репрезентують інтереси своєї країни».

Європейське видання «Вол Стріт Джорнел» інформує, що твердження Росії про «геноцид» Грузії в Південній Осетії, який вона висуває чи не головною причиною її вторгнення до Грузії, в четвер знову опинилися під сумнівом. Газета наголошує, що ці заяви Росії щодо дій Грузії в Цхінвалі «не підтверджуються доказами». «Вол Стріт Джорнел наводить плутані свідчення з осетинської і російської сторін в Цхінвалі про те, що «дві тисячі вбитих» – це можлива цифра, але на місці вона на сьогодні не підтверджується, інформує ця газета.

Німецька газета «Таґесцайтунг» вважає, що «в Україні поширюється страх перед російським вторгненням». Газета пише про подальше загострення відносин між Москвою і Києвом, інформуючи про погрози Москви у відповідь на намагання України обмежити пересування російського Чорноморського флоту в Севастополі. Хоча, на думку «Таґесцайтунґ», Київ не має реальних важелів здійснення таких кроків щодо флоту Москви. Газета також наводить думки різних осіб про те, що «великою помилкою було рішення саміту НАТО в Бухаресті, коли Україні і Грузії відмовили у Плані дій щодо вступу до Альянсу». Газета іронізує щодо сумних настроїв в Україні, зауважуючи, що «для Заходу у даний час газ важливіший, ніж захист демократії».

(Прага – Київ)

  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG