Доступність посилання

ТОП новини

М’ясо для українців буде не по кишені?


Львів – Ціна на м’ясо в Україні зросте удвічі, і воно буде недоступним навіть для людей з середніми заробітками, прогнозують м’ясопереробники Львівщини. Адже закупівельна ціна на м’ясо має збільшитись до 16 гривень 40 копійок, враховуючи ПДВ. В області масово закриваються м’ясокомбінати, оскільки немає сировини. Така тенденція спостерігається по усій Україні. Чому аграрна держава нездатна забезпечити своїх громадян якісним і не дуже дорогим м’ясом?

Микола та Олена Лащуки щотижня торгують м’ясом на базарі у Львові. Вони роками мають своїх постійних клієнтів, які знають, що ті продають якісне домашнє м’ясо. Подружжя, каже, що це їхній заробіток, тому й дбає про добрий товар.

Чоловік закуповує кабани у селян на Волині ціною по 17-18 гривень за кілограм живої ваги. Домашнє м’ясо на базарі удвічі дорожче від імпортного. Кілограм домашньої свинини коштує 40-45 гривень. Микола розповів, що знайти на продаж худобу у селян сьогодні дуже складно. Люди ще торік її перестали тримати, оскільки було дешеве м’ясо.

М’ясокомбінати закриваються

Десять років тому в Україні налічувалося понад 25 мільйонів поголів’я худоби. Сьогодні її у п’ять разів менше. Із 200 м’ясокомбінатів, які були в державі в 90-х роках, нині залишились 80. Ті, які займаються лише переробкою м’яса, банкрутують, а виживають ті, котрі виготовляють ковбасні вироби.

Пустомитівський м’ясокомбінат не працює другий місяць, бо немає сировини. 80 працівників без роботи. 12 тисяч голів худоби, яку тримають у районі люди, на заводі переробляють за півроку. Левова частка прибутку йде на оплату електроенергії та інших послуг. Витрати на виробництво м’яса дуже великі, тому підприємство збиткове.

Заступник директора «Пустомити-м’ясо» Богдан Войтович зазначає: «Якби зробили нульову ставку, щоб ввозити живих тварин, то бачили б, що переробляємо і що споживаємо. Дозволили ввозити м'ясо, в ньому повно води. Ковбаса робиться з дешевого м’яса».

Україна втратила місце експортера м’яса

Стара техніка, брак кормової бази, шалене зростання поставок в Україну імпортного м’яса і відсутність цільових державних програм для розвитку тваринництва. Такі причини зменшення поголів’я худоби називає експерт асоціації «Укрм’ясопродукт» Олександр Руденко. Держава, за його словами, має закуповувати кращі сорти поголів’я в Австралії та Шотландії. А ще потрібно запровадити механізми залучення інвесторів, тобто створити для них умови.

Україна на світовому ринку вже втратила своє місце як експортер м’ясної продукції, стверджують м’ясопереробники. Якщо не захистити вітчизняних виробників, то держава цілком залежатиме від імпортних поставок м’яса, попри яке надходить і контрабанда.

«Це катастрофа, що відбувається на ринку м’яса», – заявив у коментарі Радіо Свобода колишній голова львівської ОДА Петро Олійник. Своєї посади, каже пан Олійник, він позбувся саме тому, що разом із працівниками СБУ зупинив на українсько-польському кордоні півтори тисячі тонн контрабандного м’яса сумнівної якості. Прибуток із цього м’яса мав становити до 7 мільйонів гривень. За контрабандою стояли впливові політики та можновладці. Слідство у цій справі призупинене.

(Львів – Прага – Київ)

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG