Доступність посилання

ТОП новини

До чого спонукає Україну грузино-осетинський конфлікт? Що дала Кремлю війна в Грузії? (Огляд преси)


Київ - Вторгшись на територію Грузії, Росія вже на ділі, а не на словах почала реалізовувати масштабний геополітичний проект з відновлення свого впливу на пострадянському просторі, стверджує «Ділова столиця». Україна виявилася втягнутою у конфлікт через російський флот, що базується на її території. Стратегічне положення України також не залишає ніякого сумніву в тому, що наша країна може виявитися наступною. Тижневик пише, грузино-осетинський конфлікт не залишив Україні іншого вибору, окрім отримання швидкого членства в НАТО. Про це йдеться в статті «Ворог біля воріт».

«Інвестгазета» розмірковує над ціною і уроками російсько-грузинської війни. Газета пише, що війна в Грузії дала Кремлю набагато більше, аніж розгром Тбілісі – свого давнього противника на Кавказі. Вона дала йому нову карту світу. А ще Росія показала, що готова задіяти збройні сили, не координуючи свої дії з іншими державами, і не особливо зважає на реакцію світу. Публікація має заголовок «Світ став іншим».

У США і Європі розкриваність злочинів тримається на рівні 30–40%. В Україні досягає 70%. Правозахисники називають цю цифру «неприродно й надмірно високою». Принцип простий. Що вища розкриваність, то скоріше буде підвищення звання й зарплати. «Катування – це не прояв садистських схильностей якихось окремих міліціонерів, – сказав «Газеті 24» голова правління Української Гельсінкської спілки Аркадій Бущенко. – Їх штовхає на це українська система правосуддя. Адже українські суди постійно використовують зізнання для винесення обвинувальних вироків. Про подробиці пише автор статті «Покарання до суду».

Конституція України забороняє подвійне громадянство, одначе українці можуть мати паспорти одразу кількох країн, інформує газета «Вечірні вісті». До того ж, Основний закон забороняє позбавляти громадянина України громадянства. Інші санкції у законодавстві також не передбачені. Фактично будь-хто може отримати російський (румунський) паспорт, не позбавляючись українського. Хоча, як запевнив газетярів представник посольства Російської Федерації, «Москва не роздає паспорти «просто так».

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG