Доступність посилання

ТОП новини

Листівка з Ґорі: кореспондент Радіо Свобода про російську окупацію грузинського міста


Пошкоджений житловий будинок в Ґорі.
Пошкоджений житловий будинок в Ґорі.

Невелика колона російської бронетехніки покинула у вівторок грузинське місто Ґорі. Росія каже, що це початок обіцяного виведення війська, а грузини називають те, що сталося, «шоу». Один із небагатьох журналістів, який на власні очі щодня бачить, що нині діється в грузинському місті Ґорі, – кореспондент грузинської редакції Радіо Свобода Ґоґа Апціаурі.

19 серпня, 18:30 за місцевим часом

Годину тому центром містом проїхали дві машини бронетехніки. Кореспондент Радіо Свобода поцікавився у керівника місцевої адміністрації Ґорі, чи це сигнал, що росіяни виводять війська. Владімєр Вардзедлашвілі відповів, що справді кількість російського війська в місті зменшується. Але водночас він додав, що діють усі контрольно-пропускні пункти.

Що змінилося для жителів Ґорі, так це те, що сьогодні російські вояки на цих КПП більше їх не обшукують. Можуть перевірити документи, але не більше. Пересуватися містом стає легше.

19 серпня, 15:30 за місцевим часом

Прийшла гуманітарна допомога ООН. Її супроводжують представники Європейської Комісії. Після консультацій з місцевою владою вирішили надіслати допомогу у сусідні села Бобневі і Божурі, куди поїхали за притулком багато жителів Ґорі.

Кореспондент Радіо Свобода бачив, як приїхали три мікроавтобуси з журналістами, яких супроводжували російські спецназівці. Журналісти знімають, спілкуються з місцевими жителями, і всіх найбільше цікавить, як російські солдати поводяться в Ґорі.

19 серпня, близько півдня за місцевим часом

Генерал-майор В’ячеслав Борисов.
«Я не знаю. Щиро кажучи, я ще не знаю. Але скоро», – так відповідає на запитання Радіо Свобода про те, коли російські війська покинуть місто, генерал-майор В’ячеслав Борисов, командувач російських сил у регіоні.

У приміщенні місцевої адміністрації в Ґорі кореспондент Радіо Свобода бачив чималу групу російських солдат. «Вони озброєні до зубів. Із ними важке озброєння. Один навіть має гранатомет. Що вони там роблять, незрозуміло. Кажуть, що супроводжують гуманітарну допомогу, але ніякої гуманітарки в приміщенні немає», – зауважує Ґоґа Апціаурі.

19 серпня, 9:15 за місцевим часом

Попри заяви про виведення війська кореспондент Радіо Свобода повідомляє, що на всіх пропускних пунктах у Ґорі триває присутність російських вояків. Грузинській поліції не дозволяють перебрати контроль над містом.

Водночас Ґоґа Апціаурі помітив, що в Ґорі повертаються деякі місцеві жителі. За даними місцевої влади, у місті перебуває близько 15 тисяч осіб, порівняно із 5 тисячами чотири дні тому, хоча це приблизні підрахунки.

На вулиці російські вояки контактують із жителями Ґорі. «Є поодинокі випадки, коли військові просять людей поділитися хлібом чи фруктами. Місцеві жителі часто роблять це за власною ініціативою, пропонують воякам харчі, цигарки чи фрукти», – каже Ґоґа Апціуарі.

Він бачив, як працівники муніципалітету прибирають вулиці. Очікують приїзду експертів, які з’ясують, чи безпечно пити воду.

18 серпня, 23:30 за місцевим часом

Кореспондент Радіо Свобода спостерігає за нічним Ґорі з балкону своєї квартири. У місті є електрика, але мало де видніється світло. Місцеві жителі все ще бояться привертати до себе увагу.

На телеекранах немає грузинських каналів. Там, де був канал «Руставі-2», тепер канал «Росія». «Я припускаю, що сигнал іде з південно-осетинського міста Цхінвалі. Зараз канал «Росія» — це єдиний телеканал, який можуть бачити жителі Ґорі. Очевидно, що це складова ідеологічної боротьби», – каже Ґоґа Апціаурі.

Повз будинок, де він живе, проїхала машина швидкої допомоги. Це сигнал, що деякі муніципальні служби в Ґорі знову запрацювали.

18 серпня, 22:15 за місцевим часом

Перед будівлею місцевої адміністрації ще є багато людей, хоча 15 хвилин тому розпочалася комендантська година. Присутні представники місцевої влади і архієпископ Ґорі. Щойно приїхав секретар Ради національної безпеки Грузії Александр Ломая. На прохання Радіо Свобода пояснити, чому російські війська не поспішають покидати Грузію, той відповідає, що є дві причини. По-перше, завдати максимальних збитків військовій інфраструктурі Грузії. По-друге, перекрити кисень грузинській економці. Дорого коштує кожна година, яку проводять тут росіяни, каже грузинський урядовець.

18 серпня, 20:35 за місцевим часом

Кореспондент Радіо Свобода став свідком тривожного інциденту. П’яний російський вояк пересувається вулицями Ґорі із зарядженою зброєю. Чоловік викрикує, що всюди бачить снайперів, додаючи, що хоче жити і повернутися додому. Люди намагаються його заспокоїти, але марно, він нікому не дозволяє наблизитися і попереджає, що може відкрити вогонь. Нарешті приїздять російські офіцери і намагаються втихомирити розбишаку.

Це не перший випадок, коли п’яні солдати блукають містом. Але раніше вони пересувалися невеличкими групами і, здавалося, більше цікавилися крамом, який можуть забрати в місцевих магазинах.

XS
SM
MD
LG