Доступність посилання

ТОП новини

Росія заблокувала в Раді безпеки ООН резолюцію стосовно конфлікту в Грузії


Президент Росії пообіцяв, що російські війська відведуть з території Грузії до 22 серпня.
Президент Росії пообіцяв, що російські війська відведуть з території Грузії до 22 серпня.

Проект резолюції щодо виведення російських військ із Грузії запропонувала Франція. Грузія, за підтримки США та Європи, закликала ухвалити запропоновану резолюцію і заявила, що російські війська залишаються на грузинській території, незважаючи на узгоджений сторонами мирний план.

Виступаючи на засіданні Ради безпеки, представник Росії в ООН Віталій Чуркін заявив, що документ має містити мирний план із шести пунктів, підписаний раніше Грузією та Росією за посередництва Франції.

Президент Росії Дмитро Медведєв учора під час телефонної розмови з президентом Франції Ніколя Саркозі повідомив, що російські війська відведуть з території Грузії до п’ятниці, 22 серпня.

Частину російських миротворців відведуть у зону безпеки на території Грузії біля кордону з Південною Осетією, наголосив Медведєв. Прес-служба президента Франції уточнила, що в зоні конфлікту залишаться 500 російських військових.

Раніше Дмитро Медведєв обіцяв розпочати відведення військ з 18 серпня, але влада Грузії заявляла, що Російська федерація не виконує цю обіцянку.

Тим часом президент Грузії Міхеїл Саакашвілі звинувачує Росію, що знищує і підриває цивільну інфраструктуру в Грузії, тероризує населення і мародерствує на території, яку контролює уряд Грузії. З цією заявою Саакашвілі виступив напередодні на прес-конференції після зустрічі з міністром закордонних справ Великобританії Девідом Мілібендом. За словами Президента Грузії, російські війська мають бути терміново виведені, оскільки поводяться на території Грузії по-варварськи.

У вівторок міністри закордонних справ країн НАТО засудили поведінку Росії під час конфлікту в Грузії і закликали її до негайного виведення війська з Грузії.

Міністри, які провели екстрене засідання в Брюсселі, заявили про намір переглянути стосунки з Росією.

Генеральний секретар НАТО Яап де Гооп Схеффер заявив, що Росія не дотримується умов угоди про припинення вогню, яка була підписана за сприяння Європейського Союзу.

«Ми не можемо продовжувати стосунки за нинішніх обставин так, ніби нічого не сталося. Наші майбутні стосунки залежатимуть від конкретних дій Росії щодо виконання плану мирного врегулювання, який складається із шести пунктів, і який підписав президент Медведєв. Цього поки що не відбувається», – зазначив Яап де Гооп Схеффер.

Міністри країн НАТО висловили підтримку Грузії в конфлікті з Росією і пообіцяли, що НАТО надасть допомогу Грузії у відновленні об’єктів, що постраждали під час військових дій. Координувати цю допомогу буде нова спеціальна комісія НАТО-Грузія.

Подібний консультаційний механізм існує у стосунках НАТО і України вже 11 років.

«Трагічною» називає ООН ситуацію з грузинськими біженцями, а Тбілісі повідомляє про кількість жертв збройного конфлікту

Грузія заявляє, що 215 громадян країни загинули та близько півтори тисячі були поранені під час конфлікту з Південною Осетією та Росією. Серед загиблих – майже 70 мирних жителів.

Раніше представник російського Генштабу повідомив, що втрати російських військових у зоні конфлікту – 74 особи убиті, понад 170 поранені та 19 вважаються зниклими безвісти.

Глава відомства ООН у справах біженців Антоніу Гутерріш обговорює сьогодні в Москві питання про надання допомоги постраждалим внаслідок конфлікту в Південній Осетії.

Учора він зустрівся у Тбілісі з представниками керівництва Грузії. Гутерріш назвав становище грузинських біженців «трагічним». За його словами, ООН уважно стежитиме за подіями у Грузії й надаватиме переселенцям необхідну допомогу.

За даними ООН, кількість біженців, які залишили свої домівки внаслідок збройного конфлікту, перевищує 158 з половиною тисяч.
XS
SM
MD
LG