Доступність посилання

ТОП новини

США і Польща підписали угоду про розміщення елементів ПРО


Сполучені Штати і Польща підписали угоду про розміщення частини американської протиракетної оборони на території Польщі. В урочистій обстановці у Варшаві підпис під угодою поставила державний секретар США Кондоліза Райс та міністр закордонних справ Польщі Радек Сікорскі.

Сторони домовилися про розміщення на території Польщі американської військової ракетної бази з 10 ракетами-перехоплювачами, які є елементами системи протиракетної оборони. Радар, що обслуговуватиме ці ракети, буде розташований у сусідній Чехії.

Виступаючи після підписання угоди державний секретар США Кондоліза Райс наголосила, що це оборонна система, яка не спрямована проти жодної країни: «Протиракетний захист не націлений ні на кого. Ми робимо це заради захисту і я рада, що ми зуміли досягти у цьому згоди».

Голова зовнішньополітичного відомства Польщі Радек Сікорський наголосив, що оборонна співпраця з Америкою виходить далеко за рамки підписаної сьогодні угоди: «Польща та Сполучені Штати планують підвищити свою безпеку через співпрацю у військово-політичній сфері, обмін інформацією, промисловості та дослідженні і технологічній співпраці».

Проти розташування американської протиракетної оборони в Польщі та Чехії виступає Росія. Раніше Вашингтон пояснював необхідність розташування систем протиракетної оборони загрозою з боку таких країн, як Іран.
XS
SM
MD
LG