Доступність посилання

ТОП новини

«По-модному». Українська сучасна мода: тенденції та смаки


Сьогодні виповнюється 20 років відтоді, як у Києві почалися перші «Дні національної моди». Якою є сучасна українська мода? Чи стежать за нею українці?

Почому і де одягтися «по-модному»?

Почому і де може пересічний українець одягтися зараз по-модному? Як можна не відстати від моди та чи варто це робити? Намагаючись з’ясувати це, кореспондентка Радіо Свобода Наталка Коваленко відвідала сьогодні київські бутіки.

«Модно вдягнутися» сьогодні можна, маючи в кишені від тисячі гривень і більше, залежно від бренду фірми та місця розташування бутіка. Більшість українців полюбляють купувати новинки щорічних колекцій, говорить продавець-консультант одного зі столичних магазинів Максим. «За кордоном важливо лише, щоб одяг був зручний. А у нас вибирають частіше за критерієм «красиво» та щоб позаздрили».

Однак слідкувати за модою, йти з нею в ногу дуже складно, оскільки вона страшенно швидко змінюється. «Хтось сказав, що це модно— і відразу питають та купують. Але мода змінюється кожні півгодини, тому наздогнати її майже неможливо».

Краще вибрати один стиль і просто оновлювати гардероб з нових колекцій, говорить продавець-консультант ще одного столичного магазину, також Максим. «Особисто я ніколи за модою не ганяюся. У мене є свій стиль одягу, якого я намагаюся дотримуватися. Якщо з модних новинок мені щось подобається і гарно на мені сидить, обов’язково куплю».
Цього року модні яскраві кольори, особливо жовтий та зелений, говорять продавці. Хоча класичний чорний – модний завжди.

Кон’юнктура світової моди

Українські кутюр’є непогано котуються на міжнародному рівні, зазначає дизайнер Олена Даць. Хоча, визнає вона, кон’юнктура досі складається таким чином, що законодавцями бути у світі моди українським дизайнерам не вдається. «За всіма правилами і канонами відбувається все на світовому рівні. І українські дизайнери роблять усе відразу за світовими стандартами. Так як зараз Європа спрямована на російський ринок, багато українських дизайнерів беруть участь в «російських тижнях моди», які проходять у Москві та Санкт-Петербурзі. У Росії великий ринок і багато споживачів, тому це цікаво».

Чи не відстають від моди сучасні українці?

У тому, як стежать за модою сучасні українці, українки та мешканці Заходу є відмінності, вважає журналістка Радіо Свобода Людмила Ваннек. «Я у Львові спостерігала нещодавно за чоловіками, які в страшенну спеку вдягають відкриті сандалі на сірі шкарпетки — і це до коротких штанів. Поясніть мені, навіщо вдягати шкарпетки? Сандалі ж для того, щоб нога дихала. Але так носять усі. І десь вони ті сірі шкарпетки купують. І ще мені не подобається, коли чоловіки носять сорочку з коротким рукавом і краватку і до того взуття з закрученим передом. А дівчата носять страшенно високі підбори, в яких вони не можуть встояти. Ходять у коротких спідницях, в яких не можуть сісти. Яка логіка? На Заході так не вдягаються».

Як одягається публічна людина в сучасній Україні? Залишмо у спокої політиків і звернімося з таким запитанням до телевізійного ведучого та письменника Юрія Макарова.

«Мені час від часу доводиться торгувати обличчям на телевізійному екрані, і тому я особисто намагаюся ходити в крамниці, які я вже знаю і де немає проблем із моїм розміром. Ви розумієте, що це не Троєщинський ринок, але й не Бріоні також. Купую необхідне на сезон, не більше».

Художниця Людмила Семикіна висловлює обережне ставлення до сучасної української моди. На думку Людмили Миколаївни, вона ще не визначена. «Якщо б предки глянули, у що вдягаються люди сьогодні... Одяг багато говорить про людину та її харпактер. Цікаво, чи не будемо ми колись вибачатись, що одяг у нас не мистецький, а тимчасовий, аби прикритися».

Як залишатися на «модному плаву»?

Стежити за новинками моди чи махнути на них рукою – це право кожної людини. Крім, звичайно, дизайнерів. Для них відстати від модних віянь є профнепридатністю. Рецепти про те, як залишатися на «модному плаву», від дизайнерки Олени Даць. «Дуже важливо бути стильним і відчувати гармонію внутрішнього та зовнішнього. У людей залишаються спогади про добротні речі. Вони можуть відрізнити класичне добротне пошиття, яке перевірене часом і стилем».

Тим часом українські кутюр’є все наполегливіше намагаються пробити собі дорогу до міжнародного визнання. Наприклад, дизайнер Сергій Єрмаков зшив сукню Мадонні й сподівається невдовзі передати вбрання американській поп-зірці.


Глас народу: Ви стежите за модою чи ні?

Олена, медсестра:
Я стежу за модними новинками на телебаченні та в журналах. Витрачаю близько 300-400 гривень на місяць. Але намагаюся купувати речі не в дорогих бутіках, а схожі на базарі.

Віталій, викладач економіки:
Я стежу за модою для свого естетичного задоволення. Переглядаю журнали та відвідую модні магазини.

Ольга, домогосподарка:
За модою варто стежити, але потрібно враховувати ще й особливості кожної людини. Чи підходить ця річ і цей стиль їй особисто.

Сергій, продавець:
Я стежу за модою, коли мені подобається одяг, який входить до нової колекції. Але якщо не можеш визначитися зі стилем, то найкраще слідкувати за модними тенденціями.

Ірина Іванівна, юрист:
Я намагаюсь стежити за модою. До речі, наші жінки найкращі . Наприклад, у Німеччині, куди я постійно у відрядження їжджу, просто жахлива мода. Протягом 12 років я бачу плаття лише у вигляді халатів.

  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG