Доступність посилання

ТОП новини

Світ відкидає й засуджує рішення Росії визнати незалежність регіонів Грузії


Держсекретар США Кондоліза Райс назвала рішення Росії вартим жалю й додала, що спеціальна заява Білого дому буде оголошена найближчим часом. Вона дала знати, що США як постійний член Ради Безпеки ООН із правом вето заблокують будь-які спроби Росії змінити статус сепаратистських грузинських регіонів.

У Європейській Комісії її речник підтвердив позицію Європейського Союзу про незмінну підтримку територіальної цілісності Грузії й заявив, що дії Росії порушили резолюції Ради Безпеки ООН.

Рішення Росії категорично відхилила Велика Британія, назвала абсолютно неприйнятним Німеччина й незаконним Італія, висловила жаль із його приводу Франція, заявила про свідоме порушення міжнародного права Швеція. Усі вони теж повторили свою підтримку територіальної цілісності Грузії.

Трохи пізніше Франція вже як нинішній голова в Європейському Союзі рішуче засудила російське визнання незалежності частин Грузії. З такими заявами виступили і в канцелярії президента, і в Міністерстві закордонних справ Франції.

А міністр закордонних справ Великої Британії Дейвід Мілібанд заявив, що вже в вівторок проведе низку переговорів із міжнародними партнерами, а в середу відвідає Україну з метою забезпечити створення «щонайширшої коаліції проти російської агресії в Грузії».

А канцлер Німеччини Анґела Меркель, яка перебувала в вівторок у Таллінні в Естонії, наголосила: «Факт, що вчора Держдума, а сьогодні президент Росії визнали Абхазію і Південну Осетію, і це щойно підписав президент Росії, несумісний із моїм і, думаю, з нашим спільним розумінням принципу територіальної цілісності і фундаментальних прав націй і тому абсолютно неприйнятний».

Вона також підтвердила позицію союзу НАТО, що Грузія та Україна стануть його членами, якщо захочуть цього.

Союз НАТО відкинув рішення Росії. Як заявив генеральний секретар Північноатлантичного союзу Яап де Гооп Схеффер, воно є прямим порушенням низки резолюцій Ради Безпеки ООН щодо територіальної цілісності Грузії, що їх підтримала сама Росія.

В Організації з безпеки і співпраці в Європі її нинішній голова, міністр закордонних справ Фінляндії Александер Стубб засудив рішення Росії. Він наголосив, що це рішення порушує засадничі принципи ОБСЄ – зобов’язання поважати суверенітет і територіальну цілісність інших держав, якого має дотримуватися й Росія.

А в Раді Європи її генеральний секретар Террі Дейвіс назвав рішення Росії порушенням територіальної цілісності Грузії й наголосив, що жертвою цього рішення стала міжнародна довіра до Росії. За його словами, Москва не може використовувати міжнародне право тільки тоді, коли їй цього хочеться.

Голова Парламентської Асамблеї Ради Європи Люїс Марія де Пуч теж рішуче засудив визнання Росією незалежності частин Грузії. Він заявив, що Росія порушила свої зобов’язання поважати суверенітет і територіальну цілісність ї сусідів і вчинила очевидне й свідоме порушення міжнародного права.

Так само й голова Комітету Міністрів Ради Європи Карл Більдт засудив рішення президента Росії. Як мовиться в його заяві, воно серйозно загрожує можливості вирішити конфлікт мирно на засадах міжнародного права і є кричущим порушенням засадничих принципів Ради Європи, які брала на себе й Росія.

У Грузії останню дію Росії називають незаконною.

А в самій Росії заява президента Дмитра Медведєва про визнання незалежності двох регіонів Грузії призвела до прискореного зниження основних російських фондових індексів ММВБ та РТС.

Раніше в вівторок Медведєв виступив зі спеціальним зверненням до громадян своєї країни, в якому оголосив, що підписав укази про визнання незалежності Південної Осетії і Абхазії.
XS
SM
MD
LG