Доступність посилання

ТОП новини

Київ іще не реагував на рішення Росії визнати незалежність регіонів Грузії


Від України вдень у вівторок іще не було офіційної реакції на рішення Росії. Тільки лідер Партії регіонів Віктор Янукович на своєму сайті оприлюднив заяву, що Україна, мовляв, має вчинити так само, як і Росія, визнавши незалежність сепаратистських регіонів Грузії.

Але ще в понеділок, після закликів російського парламенту до свого президента визнати Південну Осетію й Абхазію, Міністерство закордонних справ України, закликаючи Москву відмовитися від такого визнання, назвало ці звернення «вкрай небезпечним прецедентом».

На думку Києва, цей прецедент «іще більше загострить безпекову ситуацію в Кавказькому регіоні й на пострадянському просторі» і «різко негативно впливатиме на процеси мирного врегулювання міжетнічних конфліктів у всьому світі».

Президент України Віктор Ющенко ще напередодні рішення Росії запланував телефонні переговори з лідерами європейських держав стосовно єдиної позиції країн Європи щодо ситуації в Грузії.

У середу він особисто говоритиме про це з міністром закордонних справ Великої Британії Дейвідом Мілібандом, який перебуватиме в Україні.

А вже в вівторок до Брюсселя для консультацій у рамках НАТО і Євросоюзу з приводу ситуації навколо Грузії вирушив заступник міністра закордонних справ України Костянтин Єлисеєв.

Зокрема, на зустрічі з верховним представником ЄС зі спільної зовнішньої і безпекової політики Хав’єром Соланою український дипломат обговорить підготовку до надзвичайного засідання Європейської Ради, тобто саміту ЄС, щодо становища в Грузії, яке відбудеться 1 вересня. А в середу Єлисеєв візьме участь у засідання Комітету Україна – НАТО, на якому теж говоритимуть про Грузію.
XS
SM
MD
LG