Доступність посилання

ТОП новини

Росію не лякає перспектива нової «холодної війни»


При цьому, заявив президент Росії Дмитро Медведєв, його країна не хоче цього, і вся відповідальність за майбутній перебіг подій лежить тільки на Заходові.

У вівторок, підписавши укази про визнання незалежності сепаратистських регіонів Грузії, Південної Осетії і Абхазії, російський керівник дав низку інтерв’ю кільком телевізійним компаніям, у яких повторив ці думки.

Серед цих компаній – російська фінансована з держбюджету англомовна Russia Today, яка має на меті пропагувати російський погляд на події й позитивний образ цієї країни, а також американська CNN, британська BBC, французька TF1 і арабська «Аль-Джазіра».

В цих інтерв’ю Медведєв складав усю відповідальність за останні події в Грузії і вину в них на саму Грузію й на її президента Міхеїла Саакашвілі, повторюючи фрази Москви про «агресію» й «геноцид», які буцімто влаштувала Грузія в Південній Осетії.

За словами російського президента, «з режимом Саакашвілі ми жодних справ мати не будемо», «він нам дійсно не подобається». «Цілком очевидно, що він здійснив не тільки помилку – він здійснив злочин. Але відповідати за цей злочин він має перед народом Грузії і перед світовою спільнотою», – заявив російський керівник про грузинського.

При цьому Медведєв заперечив, що Росія своїми діями в Грузії мала на меті домогтися відставки Саакашвілі чи зміни влади в цій країні. Він виправдовував своє вторгнення до Грузії лише «захистом життів людей», серед яких «значна частина – наші громадяни».

Медведєв стверджував, що Росія виконала всі пункти мирних домовленостей, які запропонувала Франція, і не визнавав, що його країна далі порушує їх.

Він, зокрема, твердив, що російські війська «відійшли на попередні позиції», лише «зберігаючи деяку присутність у зоні безпеки», а на кілька запитань, що ж роблять ці війська в грузинському порту Поті, який і не в зоні конфлікту, і не в так званій «буферній зоні», навіть на думку російських генералів, так і не відповів.

Також Медведєв говорив, що одностороннє визнання Росією незалежності двох грузинських регіонів є не порушенням, а, навпаки, «розвитком» шостого пункту, який передбачав майбутні міжнародні переговори про визначення їхнього статусу.

Він згадував і про справу з визнанням незалежності самопроголошеного Косова, яку на Заході називали «цілком окремим випадком». За словами Медведєва, кожна така справа є «цілком окремим випадком», і з Абхазією й Південною Осетією також. І, відкидаючи звинувачення в подвійних стандартах, російський керівник дав знати, що його країна, визнавши незалежність двох регіонів Грузії, все-таки не визнає незалежності краю Сербії.

А на кілька запитань про те, що останні дії Росії лише прискорять небажаний для Москви рух Грузії, а також України до НАТО, російський президент щоразу казав, що в Україні цей рух «під великим сумнівом», бо там про це «навіть не було референдуму». Із 26 нинішніх членів НАТО тільки дві країни вступали до Північноатлантичного союзу через референдум.
XS
SM
MD
LG