Доступність посилання

ТОП новини

Група Семи засудила Росію через її дії в Грузії


Сім промислово розвинених країн світу – США, Велика Британія, Франція, Канада, Німеччина, Японія й Італія – у спільній заяві назвали визнання Росією незалежності південноосетинського і абхазького регіонів Грузії порушенням територіальної цілісності цієї держави.

Це рішення ставить під сумнів відданість Росії мирові й безпеці на Кавказі, мовиться в заяві міністрів закордонних справ країн Групи Семи.

«Ми рішуче засуджуємо надмірне використання Росією воєнної сили в Грузії й те, що вона продовжує окупацію частин території Грузії», – мовиться також у заяві.

Представники Групи Семи закликали Росію повністю виконати запропонований Францією мирний план, у першу чергу вивести свої війська на позиції до початку конфлікту.

Це вперше від кінця 1990-х років, коли Росію почали поступово долучати до участі в роботі Групи Семи і врешті перетворили її на Групу Восьми, що первісна «сімка» працює в своєму попередньому складі.

Водночас, як вважають, до офіційного виключення Росії з цієї групи не дійде. Зокрема, раніше в середу міністр закордонних справ Великої Британії Дейвід Мілібанд, перебуваючи в Києві, заявив, що відкидає заклики до цього.
XS
SM
MD
LG