Доступність посилання

ТОП новини

Захід і Росія подають різні версії розмов своїх керівників


У Кремлі сьогодні наголосили, що в перебігу вчорашньої розмови президентів Росії і Франції Дмитро Медведєв звернув увагу Ніколя Саркозі, що, відповідно до мирного плану, «грузинські війська мають повернутися до місць постійної дислокації».

Про які саме грузинські війська йдеться, в Москві не повідомили.

Франція натомість вимагає від Росії негайно вивести свої війська з Грузії до позицій, які вони обіймали перед початком конфлікту. Це є одним із пунктів французького мирного плану, який Росія підписала, але так і не виконала.

Саркозі наголосив Медведєву на нагальній необхідності виконати всі шість пунктів угоди про припинення вогню, повідомив іще вчора про цю саму розмову Єлисейський палац.

Французький президент також нагадав російському про позицію Франції як нинішнього голови в Євросоюзі щодо рішення Росії визнати незалежність Абхазії й Південної Осетії, заявили в Парижі.

Раніше Франція й ЄС висловлювали різке засудження цієї дії Росії, яку назвали грубим порушенням міжнародного права.

Так само цілком різні версії подають сторони щодо вчорашньої розмови з російським керівником канцлера Німеччини.

Речник Анґели Меркель оголосив, що німецький канцлер різко засудила дії Росії щодо Грузії і теж вимагала від російського президента негайно вивести російські війська з Грузії. У Росії ж міністр закордонних справ Сергій Лавров заявив, що жодних таких заяв німецький керівник не робила.

При цьому сама Меркель після розмови з Медведєвим повідомила про неї так: «Я повторила, що, на наш погляд і на мій погляд, план із шести пунктів, на жаль, не виконаний, особливо в тому, що стосується присутності російських військ у місті Поті та в інших контрольних пунктах… Водночас я ще раз дала чітко знати, чому ми засудили визнання Абхазії й Південної Осетії, як про це заявила Франція як нинішній голова в ЄС».
XS
SM
MD
LG