Доступність посилання

ТОП новини

Вибухи боєприпасів на військових складах під Харковом: причини, версії та висновки


Пожежа, через яку сталися вибухи на складах боєприпасів у місті Лозова Харківської області, виникла на території арсеналу, а не за його межами, таку версію інциденту озвучив перший віце-прем'єр-міністр Олександр Турчинов. Він також наголосив, що спека і сильний вітер, про які говорили чиновники з Міністерства оборони України, не могли спричинити надзвичайну ситуацію, оскільки, за його словами, арсенали в Україні «розраховані для експлуатації й у літній період». Яка нині ситуація на місці події? Скільки снарядів зберігається на військових складах? Скільки боєприпасів потребує армія і скільки їх уже утилізували? Чи можна провести паралелі між пожежею на арт-складах у Лозовій і вибухами снарядів поблизу селища Новобогданівка, які сталися два і чотири роки тому?

Димові завіси в небі, вибухи, феєрверки...

27 серпня близько 16.30 вечора вогонь від лісової пожежі перекинувся на територію відкритих складів боєприпасів, на яких зберігається 94 тис. тонн снарядів, кажуть у Міністерстві оборони України. Ситуацію ускладнили спека і сильний вітер. Наразі снаряди вже не вибухають. За попередніми даними, зі 134 місць зберігання боєприпасів неушкодженими пожежею залишилися 15, говорить Ігор Михалко, заступник голови керівника прес-служби Міністерства оборони України. «На цій базі немає ракет. Радіус ураження боєприпасів до 3 км. Склади розташовані за 3 км. від будинків мешканців. Є інформація, що декілька будівель пошкоджені, а в деяких вибиті шибки. Жодних даних щодо постраждалих немає ».

Олена працює у відділі освіти Лозівської міської ради. За її словами, вибухи на складах боєприпасів було чути і видно в усіх куточках міста. «Як очевидець, скажу чесно: вчора було страшно! Димові завіси в небі, вибухи, феєрверки – все це відбувалося в 3-км. зоні від арсеналу, але з усіх країв міста це було видно. Відразу ж евакуювали частину міста поблизу арсеналу. Південно-західна частина міста майже зовсім не постраждала. Постраждалих немає. Після Новобогданівки усі жили, як на порохових бочках».

Потяги пустили в обхід станції Лозова

«Укрзалізниця» пустила потяги в обхід станції Лозова. Вони об’їжджають осередок пожежі на відстані 10 км. Рух приміських електричок обмежений, звітує міністр транспорту та зв’язку України Йосип Вінський. «Відстань достатньо велика, тому поки що загрози немає. Але на всяк випадок ми вирішили зробити обхід. Подальші наші дії залежатимуть від ситуації. Зі мною постійно на зв’язку керівник «Укрзалізниці» і в будь-який момент ми можемо дати команду негайного реагування».

Евакуація 5-км зони

Глава МНС України Володимир Шандра доручив закрити магазини, ринок та інші торговельні об`єкти й установи, розташовані в межах 5-кілометрової зони в Лозівському районі. На території, з якої евакуйовані люди, затримали 2 мародерів, розповідає генерал-лейтенант Григорій Марченко з Міністерства надзвичайних ситуацій, який зараз працює на місці події. «Йде тенденція до затухання. Зменшилась кількість вибухів. Та й потужної зброї тут не було. На території залишилось шість осередків загорання. Я гадаю, що ось-ось буде засідання комісії, яка має ухвалити рішення про часткове повернення людей. А завтра можливе і повне повернення».

Версії

«Слідство має шість версій виникнення пожежі на складах», — зазначив міністр оборони Юрій Єхануров. «Зовсім не зрозуміло, чому виникла пожежа на 109 площадці. Тому зараз іде розслідування, працює військова прокуратура від Генеральної прокуратури, а також контррозвідка».

Україні у спадок від Радянського Союзу лишилась велика кількість боєприпасів

«Збройні сили України, за різними оцінками, потребують від 700 тис. до 1 млн. тонн боєприпасів», — розповідає Михайло Самусь з центру конверсії на роззброєння. «Все, що більше 1 млн. тонн, є надлишковим, тому Україна реалізувала вже кілька програм з утилізації боєприпасів, в тому числі міжнародних організацій та НАТО».

Наразі на військових складах зберігається 474 тисячі надлишкових боєприпасів, кажуть у Міністерстві оборони України. На їхню утилізацію необхідно більше 30 років, розповідає Михайло Самусь.

Потрібно налагодити механізм утилізації боєприпасів

Вибухи на арт-складах у місті Лозова — це закономірне продовження серії двох пожеж на військових складах поблизу селища Новобогданівка Запорізької області. Перший інцидент там стався в 2004 році. Тоді в результаті надзвичайної події 5 людей загинуло і 4 постраждали, 81 особу було госпіталізовано. Вдруге артилерійські склади почали вибухати у серпні 2006 році. Горіло близько 3 га території складу. Тоді евакуювали 1,5 тис. місцевих мешканців. На думку голови парламентського комітету з питань національної безпеки і оборони Анатолія Гриценка, щоб подібне не ставалося у майбутньому, необхідно налагодити ефективний механізм утилізації боєприпасів. «Експерименти, які розпочалися з 2006 року, коли функцію утилізації, з відповідними коштами, передали Міністерству промислової політики та Національному космічному агентству, але не підкріпили цю процедуру ефективними механізмами вирішення питань. Перелік боєприпасів затверджуються із запізненням і, відповідно, тендери на утилізацію проводяться під осінь, а не в січні, як це потрібно робити. От тут є серйозні проблеми, над якими треба працювати».

Перший віце-прем’єр-міністр Олександр Турчинов пообіцяв, що незабаром 61 арсенал виведуть з підпорядкування Міністерству оборони. Він додав, що після очищення землі в районі арсеналу він буде переданий місцевій громаді.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG