Доступність посилання

ТОП новини

«На утилізацію зброї в Україні бракує грошей» – заступник міністра


Про це в ефірі Радіо Свобода заявив перший заступник міністра оборони України Валерій Іваненко: «На утилізацію передбачено 366 мільйонів гривень, а є 133 мільйони гривень».

«Проблема утилізації навіть не в грошах, проблема у відсутності державного контролю. Ніхто не контролює процес утилізації, ніхто не мотивує прискорення процесу утилізації боєприпасів», – підкреслив військовий експерт центру дослідження армії, конверсії та роззброєння Михайло Самусь. За його словами, «надлишкових боєприпасів – 700 тонн. Потужності української промисловості становлять до 100 тонн на рік. Тобто, якщо утилізацією займатися кожен день, то це можна зробити за 7-10 років».

«Значна частина боєприпасів знаходиться на відкритих площадках. Опади і перепади температури з кожним днем підвищують небезпеку. По всіх території України розташовано 136 складів боєприпасів», – зазначив Валерій Іваненко.

«Якщо хтось спеціально підпалив сад, розрахувавши, що вітер буде направлений в ту сторону, то могла бути диверсія», – припустив Валерій Іваненко. Він також сказав, що «ніякої хімічної зброї на території України немає. За часів незалежності на Україні хімічної зброї не було».

«Ракети зберігаються у забетонованому сховищі. Воно витримало температурне навантаження, яке було від пожеж навколо. Ракети нікому не загрожуватимуть, навіть якщо температура в сховищі буде високою. Паливо, яке здатне підняти ракету, вигорить і їм нікуди куди летіти», – сказав Валерій Іваненко.
XS
SM
MD
LG