Доступність посилання

ТОП новини

Новий керівник турецького війська застерігає від «релігійного стилю життя»


Необхідно діяти, щоб зменшити стурбованість зростанням такого стилю й загалом ісламу в Туреччині, заявив генерал Ількер Башбуг.

За словами генерала, який у четвер обійняв посаду начальника Генерального штабу Збройних сил Туреччини, військові серйозно сприйматимуть будь-яку спробу підірвати світські засади турецької держави.

Які саме дії мав на увазі Ількер Башбуг, він не уточнював.

Новий найвищий турецький військовик виступив із цими заявами на церемонії вступу на посаду, яку телебачення транслювало на всю країну.

Його слова вважають за застереження владній нині Партії справедливості і розвитку, яка веде свій родовід із політичного ісламізму.

На церемонії були присутні й чільні діячі цієї партії, президент і прем’єр-міністр Туреччини Абдуллах Ґюль і Реджеп Тайїп Ердоган. (Президент формально вийшов із партії на час перебування на посаді.) Вони спокійно вислухали ці слова, а після виступу прем’єр потис генералові руку й обмінявся з ним люб’язностями.

Збройні сили в Туреччині традиційно вважаються «недоторканними» і відіграють фактичну роль захисників встановленого в Конституції принципу світської держави – іноді аж до влаштування переворотів, коли до влади приходили чи могли прийти ісламісти.
XS
SM
MD
LG