Доступність посилання

ТОП новини

Кримські мусульмани відзначають початок священного місяця Рамазана


У Криму, де мешкає найбільша в Україні мусульманська громада, зранку в усіх мечетях відбулися святкові намази.

Місяць Рамазан – час посту для мусульман. В ісламі постування – один із п’ятьох головних приписів релігії. Згідно з ним, правовірні мусульмани мають повністю утримуватися у світлий час доби від споживання їжі, пиття, від вдихання тютюнового диму і від виконання подружніх обов’язків.

Піст обов’язковий для всіх дорослих мусульман, крім тих, хто не може його дотримуватися через певні обставини (далека поїздка, хвороба, війна тощо), хто не може відповідати за свої дії (неосудні), а також крім старих людей, вагітних жінок і жінок, які годують грудьми дітей.

Якщо хтось порушив піст випадково, то він має відшкодувати пропущені дні після Рамазану, а якщо навмисно, то, крім відшкодування днів посту, він має ще й покаятися.

Дотримання посту під час священного місяця Рамазана є справою особистого благочестя кожного мусульманина, а відкрита зневага до посту і демонстрування його порушення розцінюється як блюзнірство, пояснили в Духовному управлінні мусульман Криму.

Рамазан завершиться одним із двох найбільших в ісламі свят – Ораза-байрам, яке цього року в Криму відзначатиметься 27–29 вересня. Деякі інші тюркомовні мусульмани називають його Ураза-байрам, а арабськомовні – Ід аль-Фітр.

Зараз у Криму проживають близько 300 тисяч мусульман, діють понад 350 мусульманських релігійних громад.

Початок і кінець місяця Рамазана, як називають його тюркомовні мусульмани, або Рамадана, як кажуть арабськомовні, кожна мусульманська країна чи релігійне об’єднання визначає самостійно, і дати в них можуть різнитися на день чи й два.
XS
SM
MD
LG