Доступність посилання

ТОП новини

Британія: Конфлікт навколо ведмежих шапок


Лондон – Міністерство оборони Великої Британії оголосило, що зустрінеться цього тижня з активістами руху на захист тварин, щоб обговорити можливі альтернативи знаменитим шапкам із хутра чорного ведмедя. Королівська гвардія носить ці неповторні головні убори після перемоги над Наполеоном у битві при Ватерлоо 1815 року.

Королівський гвардієць на варті у Букінґгамському палаці
Ті, хто були у Лондоні або бачили це місто по телевізору, згадають охоронців королівського Букінгемського палацу в червоних мундирах і волохатих чорних шапках заввишки 45 сантиметрів, які налазять гвардійцям на очі. Саме навколо цих шапок уже кілька років точаться завзяті суперечки з акціями протесту між британським урядом і захисниками прав тварин.

Такі шапки зроблені з хутра чорного канадського ведмедя. Їх королівські гвардійці надягають з приводу церемонійних нагод упродовж майже 200 років. Вперше це сталося 1815 року на честь перемоги під Ватерлоо над наполеонівською гвардією, що теж носила такі шапки.

Потрібний один цілий ведмідь на одну шапку

Проте групи захисту тварин уже довгий час ведуть боротьбу з цією традицією, адже спеціально для виготовлення шапок у жорстокий спосіб вбивають чорних ведмедів, популяція яких стрімко зменшується.

Шон Ґіффорд, представник організації «Люди – за етичне ставлення до тварин» (скорочено PETA) зазначає: «Потрібний один цілий ведмідь на одну таку шапку. Цих ведмедів убивають дуже жорстоко. Деяких виловлюють за допомогою капканів, у яких вони потім сидять із затисненою лапою до трьох днів, аж поки хтось не прийде, щоб пустити їм кулю у голову».

Досі всі спроби знайти замінник хутра не мали успіху

Міністерство оборони Великої Британії давно каже, що не проти створення копії ведмежих шапок зі штучних матеріалів, але досі всі спроби знайти такий замінник не мали успіху.

Представник міністерства полковник Пітер Дік-Пітер зазначив, що штучне хутро не має важливих властивостей, притаманних справжньому матеріалові.

«Штучне виглядає наче перука члена групи Бітлз у 60-х роках. Воно не тримається, як слід: коли дме вітер, воно стирчить. Дощ просочується через фібри і перетворює шапку на дуже важкий і мокрий предмет на голові. А у гарячих наелектризованих умовах усе волосся стоїть дибки – це справді виглядає дуже погано», – зауважив Пітер Дік-Пітер.

Проте недавно організація PETA звернулася до знаних дизайнерів модного одягу Вів’єн Вествуд та Стелли МакКартні, щоб вони розробили синтетичний замінник ведмежій шапці. Із цього приводу державний секретар у міністерстві оборони баронеса Тейлор, що відповідає за постачання армії, погодилася зустрітися з PETA цього тижня.

PETA пропонує нову форму шапки

Міністерство каже, що хотіло б за можливості уникнути зміни зовнішнього вигляду вартових біля Букінгемського палацу, бо їхні однострої є однією з найбільших туристичних принад британської столиці.

Але PETA все-таки пропонує нову форму шапки. У цій організації вважають, що і новий дизайн спроможний стати своєрідною іконою Лондона в очах іноземців. Зустріч з урядом є кульмінацією широкої медіа-кампанії руху на захист тварин, який включав демонстрацію десятків активістів біля Букінгемського палацу у голому вигляді. А недавно комік Рікі Жервейс надіслав відкритого листа прем’єр-міністрові, в якому назвав подальше використання справжнього хутра абсолютно непростимим у 21 сторіччі.

(Лондон – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG