Доступність посилання

ТОП новини

Президент погрожує розпустити Верховну Раду


У виступі на телебаченні Віктор Ющенко заявив, що має намір розпустити Верховну Раду і оголосити дострокові парламентські вибори, якщо протягом конституційного строку – 30 днів – не буде створено нову коаліцію.

«Із правової точки зору події в парламенті розглядаю як формальний початок для створення нової коаліції. Якщо протягом строку, передбаченого в Основному Законі України, не створиться коаліція депутатських фракцій, я використаю своє право розпустити Верховну Раду й оголосити позачергові вибори», – сказав Президент.

У Верховній Раді де-факто утворилася нова парламентська коаліція, сказав Віктор Ющенко: Блок Юлії Тимошенко пішов на союз із Партією регіонів і комуністами.

«В основі цього утворення – неукраїнські – підкреслюю, неукраїнські і недержавні інтереси. Демократична більшість зраджена цим союзом», – наголосив Президент.

За словами Віктора Ющенка, події у Верховній Раді 2 вересня припинили діяльність демократичної коаліції в парламенті, й там почався політичний і конституційний переворот в Україні й ухвалені антиукраїнські і антидержавні рішення.

«Відновлено антиконституційний закон про уряд, який встановлює диктатуру Прем’єр-міністра», – заявив Віктор Ющенко, коментуючи закони, за які проголосували вчора в парламенті БЮТ, «регіонали» й комуністи.

А внесенням змін до закону про Конституційний Суд України, сказав Президент, «уряд стає поза будь-яким контролем».

Натомість, звернув увагу Віктор Ющенко, «було безліч обіцянок про скасування депутатської недоторканності, пільг», але «все залишилося на місці: необмежена пенсія, спецобслуговування, VIP-зали».

БЮТ і Партія регіонів за підтримки Компартії ухвалили вчора низку законів про перерозподіл влади від Президента на користь Кабінету Міністрів і Верховної Ради. Блок «Наша Україна – Народна самооборона» назвав такі дії БЮТ, не узгоджені в коаліції, зрадою і скликав екстрене засідання фракції, на якому більшістю голосів ухвалили рішення про вихід із коаліції.
XS
SM
MD
LG