Доступність посилання

ТОП новини

Лідери Кіпру поновили переговори про возз’єднання


Президент Республіки Кіпр Димитріс Христофіас і керівник самопроголошеної Турецької республіки Північного Кіпру Мехмет Алі Талат зустрілися в присутності новопризначеного посланця ООН до Кіпру, колишнього міністра закордонних справ Австралії Алеґзандера Даунера.

Зустрічі відбуваються в буферній зоні ООН у столиці Кіпру, відомій за кордоном як Нікосія й розділеній, як і весь острів Кіпр, на переважно грецьку й переважно турецьку за населенням частини. Греки-кіпріоти називають місто Лефкосія, кіпріоти-турки – Лефкоша.

Кіпр поділений буферною зоною ООН на «грецьку» й «турецьку» частини з 1974 року. Тоді війська сусідньої Туреччини захопили північну третину Кіпру, де жили переважно місцеві турки, в відповідь на влаштований тодішньою владою сусідньої Греції невдалий переворот греків-кіпріотів, який мав на меті приєднати весь острів до Греції.

Нині на півночі Кіпру фактично існує самопроголошена держава турків-кіпріотів, яку визнала тільки Туреччина. Решту острова становить міжнародно визнана Республіка Кіпр, член Європейського Союзу, більшість населення якої – греки-кіпріоти.

У 2004 році ООН запропонувала план возз’єднання територій, який на референдумі схвалили турки-кіпріоти, однак відкинули кіпріоти-греки.

Останнім часом обидві сторони висловлюють прагнення знову об’єднатися, але лише навесні цього року змогли домовитися про взаємно прийнятні умови переговорів про це.
XS
SM
MD
LG