Доступність посилання

ТОП новини

«Вуличний харч». Більше 20 людей отруїлися столичною шаурмою


21 людину госпіталізували до столичних лікарень з діагнозом харчове отруєння. Кілька днів тому вони поласували шаурмою, яку купили у кіоску поблизу станції метро Лісова. Київська санітарно-епідеміологічна станція закликає людей утриматися від споживання їжі швидкого приготування - хот-догів та шаурми. Скільки таких кіосків налічується лише у Києві? Чи ефективною є система штрафів за порушення санітарних норм приготування їжі у місцях громадського харчування? І звідки постачається м’ясо для шаурми?

Шаурми на Лісовій більше не буде?

Нині лотки з продажу неякісної шаурми біля станції метро Лісова вже закриті. У цьому переконалася Наталка Коваленко, яка зранку відвідала кілька таких вуличних точок.

****************************************************

Уже декілька днів поблизу станції метро Лісова купити шаурму неможливо. Всі кіоски зачинені, після того як санітарна санція виявила порушення — так пояснила Наталка, продавець телефонів, яка тут працює і весь час харчувалася шаурмою. «Днів 5 уже не працює тут жоден кіоск, де робили шаурму. Кажуть, що не працюватимуть взагалі. Я їла раніше шаурму. Брала в тих, кого вже знала, адже кожен по-різному маринує м’ясо. Але влітку взагалі краще не їсти».

А от поблизу Лук’янівки за шаурмою черги. Всі в один голос говорять, що бояться за своє здоров’я і не впевнені в якості, але купують.

Олена: «Боюся і відмовляю сина, який мене сюди притягнув. Я навіть чула про ці масові отруєння шаурмою в Києві».
Галина: «Я зі Львова і зараз от подивилася і боюся. Краще піду в студентську їдальню зараз поїм. А от вдома купую та лише в перевірених місцях».

Самі ж продавці відмовляються говорити з журналістами. Єдине – сказали, що мають санітарні книжки.

****************************************************

Шаурма по-кримськи (вимочена у формаліні)

У санепідемслужбі кажуть, що у кіосках з продажу їжі швидкого приготування часто відсутні навіть холодильники і в шаурму додають несвіжу курятину. А у кримському курорті Алушта спритні ділки додумалися робити шаурму з м’яса, яке попередньо вимочували у формаліні, повідомляє місцевий кореспондент Радіо Свобода Володимир Притула.

Необережних і довірливих споживачів можуть очікувати не тільки сюрпризи із неякісними і зіпсованими продуктами. Наприклад, у відомому кримському курорті Алушті надумали робити шаурму з м’яса, яке попередньо вимочували у формаліні. За даними місцевої влади, невідомо, чи хтось постраждав.

Днями секретар інспекції з благоустрою Алушти Сергій Данилін повідомив, що у місті-курорті було викрито підпільний цех з виготовлення шаурми, який діяв без жодних дозвільних документів і з порушенням санітарних норм. Виявилося, що м'ясо, щоб не псувалося у спеку, попередньо вимочували у формаліні. Цей хімічний препарат попереджує розклад органічних тканин і сприяє тривалому зберіганню біологічних речовин, органів, організмів. І використовують його патологоанатоми.

Сергій Данилін заявив журналістам, що відпочивальники в Алушті часто труїлися такою шаурмою. Втім, у міській санепідемстанції це спростували. Там повідомили, що такою інформацією не володіють.

Секретар інспекції з благоустрою Алушти Сергій Данилін порівняв своє рідне місто з «Багдадом», і зазначив, що міська влада не може справитися зі стихійною торгівлею, яку прикриває міліція. Проте правоохоронці рішуче відкинули ці звинувачення і заявили, що саме місцеві чиновники є «дахом» недобросовісним підприємцям і зв'язують руки міліції.

Поки посадовці з'ясовують стосунки, прокуратура автономії повідомила, що за останні місяці порушила 4 кримінальні справи за фактами недотримання норм санітарної безпеки населення, що спричинили нанесення шкоди здоров'ю громадян. Зараз триває розслідування цих справ, але стало відомо, що обвинувачення нікому не висунуті.

Торгівля шаурмою незаконна!

Торгівля шаурмою у Києві відбувається незаконно, стверджує Вадим Демченко, адміністратор відділу підготовки та видачі дозвільної документації Святошинської районної державної адміністрації. За його словами, чиновники припинили цього року видавати дозволи на встановлення лотків з приготування швидкої їжі. «Одна справа встановити кіоск з продажу продовольчої продукції, а друга справа – мати дозвіл від санстанції саме на продаж шаурми. Кіоски не відповідають вимогам, які встановлені і повинні бути для громадського харчування. Раніше видавалися такі дозволи на підставі обов’язкової нормативної документації: санстанція та пожежники. А санстанція ніколи не дасть позитивного висновку на продаж шаурми в кіосках».

Всупереч забороні санепідемстанції

Неякісну шаурму біля станції метро Лісова продавали всупереч забороні санепідемстанції, говорить Тетяна Рубльова, лікар гігієни харчування Київської міської санепідемстанції. Протягом двох останніх місяців працівники санітарної служби перевірили 710 кіосків громадського харчування і майже в сотні з них виявили порушення санітарного законодавства. Але покарання у вигляді мізерних штрафів, 102 гривні, не в змозі зв’язати руки вуличним торговцям шаурмою. «Перевірки здійснюються за територіальним принципом. І в кожному районі є своя статистика. 70% ми не погоджували. У нас санітарна обізнаність населення дуже низька. Люди все одно купують».

Проте більшість перехожих, яких ми опитали на столичних вулицях сказали, що гидують купувати їжу швидкого приготування у кіосках, або роблять це вкрай рідко.

Звідки м’ясо?

М’ясо, яке закуповують для приготування шаурми і м’ясо, яке вже смажиться на шампурі, це різні продукти, каже дієтолог Ігнат Машатар. Ніхто не контролює його свіжість. «Власник торговельної точки час від часу закуповує певну кількість м’яса, але не завжди його швидко використовує. І жодна фабрика, посередник чи постачальник м’яса не може контролювати процес та термін вживання продукту. До того ж, зараз у Закарпатті дуже багато топленої птиці та великої рогатої худоби, яка лежить у чиїхось морозильниках і буде використовуватись, доки не з’їдять».

Від 10 до 13 гривень платите ви лоточнику — і він простягає Вам духмяний пакунок. Чи не задешево коштує такий ризик, за який людина платить найдорожчим — своїм здоров’ям?

Чи купуєте Ви шаурму, хот-доги, кури-гриль у кіосках? Чи були випадки отруєння? Чи не боїтеся таке їсти?
Станіслав, студент: Я купую кури-гриль у супермаркетах. А шаурму, зазвичай, на морі. Намагаюся звичайно в більш цивілізованих місцях брати, але не завжди виходить.
Аня, студентка: Я не дуже люблю таку кухню і не вважаю корисним шаурму та хот-доги.
Володимир, інженер-механік: Щоб не отруїтися, я їм лише вдома, хоч і раз на день. Я не боюся, а впевнений, що у тій їжі все погано.
Лілія Олександрівна, медсестра: Я вважаю, що це негігієнічно, недобре і шкідливо для шлунка. Я впевнена на 100%.
Лук’ян, фізик: Ця їжа не для вжитку. А тих, хто купує, потім в армію не беруть. Усі хворі. Я чув про якість цієї продукції.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG