Доступність посилання

ТОП новини

Німецький паспорт в обмін на успішно складений іспит


Берлін – Для того, щоб стати громадянином Німеччини, недостатньо легально прожити в країні щонайменше 8 років, знати німецьку мову і виконати ще низку інших передумов. Тепер німецький паспорт видають виключно в обмін на успішно складений тест на знання політичного, суспільного і культурного життя Німеччини.

Вересень для багатьох іноземців, які постійно проживають у Німеччині, розпочався зі шкільної парти. Їм довелося сісти за підручники, щоб підготуватися до тесту, складання якого є передумовою для отримання німецького паспорта. Тест розроблено федеральним міністерством внутрішніх справ у співпраці з Університетом імені Гумбольдта.

Існує каталог із 300 запитань, ознайомитися з якими можна в Інтернеті. Запитання діляться на кілька категорій – «Життя в демократії», «Історія та відповідальність», а також «Людина й суспільство». Під час самого тесту кандидат на отримання німецького паспорта повинен відповісти на 33 запитання. До кожного запитання з чотирьох запропонованих відповідей треба вибрати одну правильну. Для «заліку» достатньо правильно відповісти на 17 запитань. Тест можна повторювати безліч разів.

Соціал-демократи, «зелені» та об’єднання іноземців – не задоволені

Уповноважена федерального уряду з питань іноземців Марія Бемер привітала запровадження такого тесту. На її думку, це сприятиме кращій інтеграції іноземців у німецьке суспільство. Вона наголосила, що нові громадяни повинні добре знати свої права та обов’язки. Критика пролунала від соціал-демократів, «зелених», а також від об’єднань іноземців. Якщо соціал-демократам не подобаються запитання, то «зелені», а також об’єднання іноземців вважають тест взагалі непотрібним. Як заявила одна з лідерів «зелених» Клаудія Рот, тест у його сучасній формі лише ускладнює інтеграцію іноземців.

Тим часом у так званих народних вищих школах відкрилися курси для підготовки до складання іспитів на отримання німецького паспорта. Участь у такому тесті є платною і коштує 25 євро. Торік громадянами Німеччини стали 126 тисяч іноземців.

(Берлін – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG