Доступність посилання

ТОП новини

В Україні перебуває віце-президент США


Дік Чейні прибув до Києва з Тбілісі, де висловив підтримку Грузії з боку Сполучених Штатів Америки. Протягом свого перебування в Києві сьогодні й завтра Дік Чейні проведе переговори з керівниками України.

За його словами, Грузія може розраховувати на постійну підтримку й допомогу США після війни, яку провела минулого місяця Росія.

Дік Чейні також заявив президентові Грузії Міхеїлові Саакашвілі, що Вашингтон «повністю підтримує» зусилля Тбілісі, спрямовані на вступ до НАТО.

Учора американський керівник був в Азербайджані, де сказав президентові Ільгамові Алієву, що США глибоко зацікавлені в добробуті й безпеці своїх союзників у кавказькому регіоні.

Дік Чейні: «В Америці грузини мають надійного і вірного друга»

Мар’яна Драч

Прага – Наступного дня після того, як Білий дім оголосив про те, що виділяє мільярд доларів на відбудову Грузії, до Тбілісі прибув віце-президент Сполучених Штатів Дік Чейні. Він запевнив грузинський народ у підтримці Сполучених Штатів. Чейні – найвищий за рангом американський посадовець, який відвідує регіон після збройного конфлікту на Кавказі. У четвер увечері віце-президент США має прилетіти з Тбілісі до Києва. Під час візиту до Тбілісі Дік Чейні засудив вторгнення Росії в Грузію, яке назвав нелегітимною спробою змінити кордони. Через це він піддав сумніву надійність Росії як міжнародного партнера.

Разом з тим, американський політик запевнив, що грузини мають вірних друзів за океаном.

«Незалежність і суверенітет Грузії, звісно, дуже важливі... Всі грузини заслуговують на те, щоб жити як вільні чоловіки і жінки. Я вірю, що це їхня доля. Грузинський народ дуже мужній. А в Америці вони мають надійного і вірного друга», – заявив Дік Чейні в Тбілісі.

Мільярдна допомога, яку виділяє Вашингтон, має піти на відновлення інфраструктури Грузії, що була знищена російськими військами під час окупації частин цієї країни.

Наразі неясно, чи частина цих коштів піде на військові програми, зауважує військовий оглядач грузинської редакції Радіо Свобода Коба Ліклікадзе: «Все або на рівні спекуляцій, або на рівні бажання грузинського уряду, щоб це була швидка й ефективна військова допомога. Але відоме одне з джерел Міністерства оборони у Тбілісі. Вони очікують групу американських інспекторів. Вони проведуть аудит не лише того, яка допомога потрібна грузинській армії після російської агресії, а й те, яка взагалі оборона потрібна Грузії. Наскільки мені відомо, буде перегляд доктрини...

Енергетика передовсім

Дік Чейні приїхав до Грузії з Азербайджану. Там у середу він говорив у першу чергу про енергетику. Головне питання, яке ставить Грузію та Азербайджан у список пріоритетів Вашингтона, це нафтопровід Баку-Тбілісі-Джейхан. Цим трубопроводом енергоносії з Каспія через Туреччину, оминаючи Росію, постачають на Захід.

Під час російсько-грузинської війни у серпні Росія скидала бомби біля цієї труби, демонструючи її вразливість. Багато оглядачів тоді попереджали, що Москва, а не Вашингтон, визначає, чи працює цей стратегічний нафтогін.

З Тбілісі віце-президент США вирушає до Києва, де в п'ятницю заплановані його зустрічі з Президентом Віктором Ющенком і Прем'єром Юлією Тимошенко, що якраз тепер взялися публічно з'ясовувати політичні стосунки.

Попри те, що адміністрація Буша-Чейні йде з політичної арени, візит віце-президента США до Києва є важливим.

«Чейні, перш за все, буде більше знати про кризову політичну ситуацію в Україні. По-друге, будуть серйозні переговори про безпеку України. Це для України дуже важливо з огляду на перспективи її євроатлантичної інтеграції», – сказав в інтерв’ю Радіо Свобода колишній посол України у Вашингтоні Юрій Щербак.



ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG