Доступність посилання

ТОП новини

Українсько-російські економічні відносини: Економічні санкції чи активна торгівля?


Київ – Яких змін варто очікувати в українсько-російських економічних відносинах після конфлікту на Кавказі? І до чого сторони можуть домовитися на засіданні Економічної ради СНД, яка має відбутися у середу в Москві?

Російські урядовці заявляли, що тарифи на товари, які експортуються з України, будуть жорсткішими. Натомість в українському уряді висловлюють сподівання, що торговельної війни не буде.

Після конфлікту на Кавказі та підтримки Президентом Віктором Ющенком Грузії аналітики прогнозували, що російсько-українські економічні стосунки можуть погіршитися.

І справді, російські урядовці заявили, що тарифи на товари, що експортуються з України, яка є членом Світової організації торгівлі, мають бути суворішими.

А перед цим російський прем’єр Володимир Путін заявив, що Росія призупиняє переговори щодо членства у СОТ і скасовує деякі вже взяті на себе зобов’язання.

Україна дивиться з оптимізмом


Натомість заяви, які лунають від представників українського уряду щодо економічних відносин із Росією, лунають оптимістичніше. Міністр економіки України Богдан Данилишин висловив сподівання, що нинішнє напруження в українсько-російських політичних відносинах не стане причиною торговельної війни.

На засіданні Економічної ради країн-учасниць СНД Данилишин планує провести консультації з російською стороною щодо збільшення до Росії експорту харчової промисловості.

За його словами, Кабінет Міністрів робитиме все, щоб рівень українсько-російської економічної співпраці поліпшився і російські імпортери отримали можливість використовувати аграрний потенціал України.

Нинішня економічна співпраця Києва та Москви стає прагматичною, зазначає в інтерв’ю Радіо Свобода президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло: «Йдеться про те, що основною буде зацікавленість українських та російських товаровиробників у тих чи інших видах стосунків. Питання політичного впливу, напевно, не обговорюватиметься».

Разом із тим, на думку Жаліла, те, що вступ Росії до СОТ відкладається, дуже невигідне Україні. Адже якби Москва була членом цієї організації, усі торговельні суперечки можна було б вирішувати в рамках СОТівських інструментів.

Погіршення не оминути

На переконання ж аналітика Радіо Свобода Віктора Ясманна, погіршення українсько-російських економічних відносин не уникнути. А заходи, про які говорили російські урядовці, боляче вдарять по українській економіці.

«Сьогодні є безмитна торгівля, за винятком цукру та спирту. А те, що вони пропонують запровадити мито на більшість українських товарів, буде дуже болісно. Ці заходи неминучі, оскільки Росія сьогодні займає тверду позицію. Вона веде переговори з позиції сили. І найголовніше, для них це дуже зручний політичний важіль у зв’язку з політичною невизначеністю в Україні», – каже Ясманн.

Нині Росія є найбільшим економічним партнером України, на частку якого припадає 25 відсотків торговельного обороту. Передовсім це стосується товарів машинобудування та важкої промисловості. Україна постачає до Росії більше від половини цієї продукції.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG