Доступність посилання

ТОП новини

Олег Рибачук: Ніколя Саркозі хотів більшого для України, але не зміг


Президент Франції на саміті Україна – ЄС у вівторок у Парижі «показав, що стара європейська бюрократія не дала йому дати інший сигнал щодо України», – заявив директор Європейського університету» в ефірі Радіо Свобода.

Окрім того, колишній керівник Секретаріату Президента та віце-прем’єр із євроінтеграції в першому уряді Юлії Тимошенко вважає, що євроінтеграція не вигідна українській бізнесовій еліті.

«Євроінтеграція дуже невигідна багатьом політикам, особливо бізнесменам. Вона зачіпає інтереси багатьох груп впливу. Ми вже мали приклад із аграрним лобі, яке гальмувало вступ України до СОТ», – нагадав Рибачук.

«Україна випустила можливість прориву, маючи вигідну геополітичну ситуацію. Україна набрала найгірший сценарій із усіх можливих. Мало країн у світі можуть дозволити собі урядову кризу за декілька днів до дуже важливого саміту, який визначає наше майбутнє на декілька років, а може, десятиліть вперед», – наголосив він.

Водночас директор міжнародних програм Українського центру економічних і політичних досліджень імені Разумкова Валерій Чалий в ефірі Радіо Свобода сказав: «Ми маємо спочатку навести порядок у своєму домі. За стандартами ми зараз не готові до євроінтеграції».

Олег Рибачук додав: «Ми не спромоглися створити ті механізми, які привели інші країни до Євросоюзу. Нам потрібно було уникати репутацію країни з постійною політичною кризою».

«Основна частина нової угоди про політичну асоціацію – це угода про вільну торгівлю. Це реально буде працювати. Далі ми вестимемо переговори про безвізовий режим», – сказав Олег Рибачук.

За його словами, угода про асоціацію ЄС із Україною, що її планують підписати 2009 року, тотожна угодам із країнами Східної Європи, які вже набули членства в ЄС, за винятком лише одного, п’ятого розділу – власне конкретики щодо перспективи вступу.

«Мене надихає перспектива проведення «Євро-2012». Це є реальна інтеграція, бо це передбачає будівництво стадіонів, готелів тощо», – зауважив Олег Рибачук.

А Валерій Чалий звернув увагу: «Шлях до ЄС – це довгий шлях, який передбачає планування програми на 5 років. А наші політики мислять короткими відрізками. Чому не йде програма «Євро-2012»? Тому що наші політики не знають, хто буде в 2012 році представляти Україну».
XS
SM
MD
LG