Доступність посилання

ТОП новини

Олександр Кузьмук: Належне фінансування не вирішить проблему професійного війська в Україні


«Якщо зараз підняти грошове забезпечення контрактника до 1 тисячі доларів, то це не означає, що в нас буде професійна армія», – заявив в ефірі Радіо Свобода екс-міністр оборони, народний депутат від фракції Партії регіонів.

«У 2000 році кількість контрактників Збройних сил України при бюджеті 1,8 мільярда гривень становила 37 тисяч. Зараз бюджет 10 мільярдів. Пройшло десять років, і ніякими грошами, ніякими бюджетами цю проблему не вирішити, оскільки не існує ідеологічної складової. Контрактника неможливо купити. Його можна лише виховати ідеологічно, щоб він ішов працювати не за гроші», – додав Олександр Кузьмук.

А народний депутат 4-го скликання від КПУ, колишній голова парламентського комітету з питань національної безпеки та оборони Григорій Крючков в ефірі Радіо Свобода сказав: «До 2015 року можна було б перевести на контрактну систему комплектування при належному фінансуванні. Треба забезпечити службовим житлом військових. Теза про перехід на контракт до 1 січня 2009 року – це демагогія. Це питання було використано як піар, як засіб залучення голосів молоді».

«У нас ніколи до 2 % від ВВП не було забезпечено фінансування армії. В цьому році 1 % було забезпечення. Такого мізерного фінансування у нас не було», – сказав Григорій Крючков.

При цьому Олександр Кузьмук запевнив: «У нас солдати ніколи не пухнутимуть з голоду. Ми ніколи цього не допустимо. Як при бюджеті у 10 мільярдів таке може трапитись? Армія не може бути голодною. Прикро, що з озброєння на харчування будуть знімати гроші».

«Ми не можемо відмовитися від стандартів НАТО, бо вони сучасні і модернізовані. Але я не можу сказати, що радянська школа була гірша», – зауважив Олександр Кузьмук.

І Григорій Крючков теж вважає: «Все краще, що є в світі, у тому числі й у НАТО, треба брати на оснащення українського війська».
XS
SM
MD
LG