Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко і Жванію викликали в Генпрокуратуру


Київ – На останній прес-конференції Президента України Віктора Ющенка його запитали, чи вірить він, що Юлія Тимошенко балотуватиметься на Президента і що Давид Жванія причетний до його отруєння. На обидва запитання Президент відповів коротко: «Думаю, що так». На сьогодні і Юлію Тимошенко, і Давида Жванію викликали в Генеральну прокуратуру як свідків у справі отруєння Віктора Ющенка.

Секретаріат Президента робить спроби знайти спільний знаменник у діях прем’єра Тимошенко та депутата Жванії щодо отруєння Ющенка, зазначають оглядачі.

У липні цього року заступник голови президентського Секретаріату Ігор Пукшин заявляв, що лінію поведінки Давида Жванії щодо відмови давати свідчення у справі про отруєння Ющенка підтримує Юлія Тимошенко.

І Давида Жванію, і Юлію Тимошенко вже допитували у справі отруєння Віктора Ющенка. Причому Жванія, якого Ющенко назвав причетним до свого отруєння, з певного моменту став ігнорувати виклики на допит.

Після того, як з подачі Секретаріату Президента Генпрокуратура поставила під сумнів набуття ним українського громадянства, Жванія заявив в ефірі Радіо Свобода, а потім повторював це іншим засобам інформації, що отруєння Ющенка діоксином не було.

Віднедавна розслідування набуло таємного характеру. Журналіста інтернет-видання «Українська правда», що робив журналістське розслідування з цього приводу, також викликали на допит до Генпрокуратури і змушували дати підписку про нерозголошення.

«Без висновків Генпрокуратури не варто робити далекосяжних висновків»

Невизначеність щодо обставин отруєння Віктора Ющенка дає підстави для багатьох інсинуацій. Цілком імовірно, що звинувачення у причетності до отруєння на адресу когось із опонентів Ющенка можуть стати фактором під час проведення парламентської чи президентської виборчої кампанії.

Проте доки не буде офіційних тверджень Генпрокуратури, не варто робити якихось далекосяжних висновків, каже народний депутат Володимир Сівкович, який у 2004 році очолював парламентську комісію з розслідування отруєння кандидата на посаду Президента Віктора Ющенка.

«Кримінальна справа засекречена, і хід слідства також засекречений. Про це можуть говорити тільки працівники прокуратури. А у них на сьогоднішній день немає обвинуваченого у цій справі. А якщо немає обвинуваченого у прокуратури, то як можна когось обвинувачувати. Допитано більше як півтисячі людей і півтисячі лише свідків. Що ж це тоді за отруєння? Прокуратурі потрібно визначатися, бо вона працює вже четвертий рік», – каже Володимир Сівкович.

Віктор Ющенко вважає, що у вересні 2004 року його отруїли під час вечері на дачі тодішнього першого заступника голови СБУ Володимира Сацюка. На цю вечерю Ющенка запросив Давид Жванія. На даний момент Сацюк живе в Росії і відкидає всі звинувачення.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG