Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко підозрює Жванію. Чи порушено презумпцію невинуватості?


Президент Віктор Ющенко вважає, що народний депутат Давид Жванія причетний до його отруєння. Зі свого боку Жванія звинувачення відкидає і говорить про порушення прав людини. А правозахисники кажуть, що такі висновки передчасні.

Віктор Ющенко на запитання про можливу причетність Давида Жванії до його отруєння відповів ствердно, уникаючи деталей. «Думаю, так. Це м’яка форма, хотів би підкреслити. Щоб зберегти рівновагу перед законом, слідчими органами, чесними людьми», – зазначив Президент.

Прес-конференція Глави держави збіглась з веб-конференцією міністра внутрішніх справ, лідера «Народної самооборони» Юрія Луценка. Він назвав кримінальну справу проти Жванії «банальною помстою вчорашньому куму, спонсору і соратнику.

Луценко заявив, що не цікавитиметься цією справою, допоки Генпрокуратура не завершить слідство.

Подібної думки і його соратник по партії Тарас Стецьків, який сказав Радіо Свобода: «Я думаю, що прокуратура повинна якнайшвидше завершити розслідування і поставити крапку в цьому питанні. А всі ці особисті точки зору, образи і нападки — вони не покращують і без того непросту ситуацію, яка склалася у відносинах між Президентом і одним із його тепер уже колишніх соратників Давидом Жванією».

Сам Давид Жванія раніше заявляв, що Ющенка навмисне не труїли. А сьогодні, реагуючи на звинувачення Президента, він через свою прес-службу заявив, що вони є свідченням «правового нігілізму». Жванія нагадує про презумпцію невинуватості, що передбачена у Конституції України.

«Слова Президента можна сприйняти по-різному»

Співголова харківської правозахисної групи Євген Захаров вважає, що слова Віктора Ющенка можна сприйняти по-різному.

«Президент це сказав у доволі м’якій формі. Він не обвинуватив Жванію прямо (щодо отруєння). Говорити про те, що права Жванії у цій ситуації порушені, поки що зарано. Сам він ухиляється від свідчень у Генеральній прокуратурі. Така поведінка базується тільки на тому, що він народний депутат і не може бути приведений до свідчень насильно», – зазначив правозахисник.

Напередодні заступник глави Секретаріату Президента Ігор Пукшин розцінив відмову Жванії давати свідчення у Генеральній прокуратурі як побоювання розкриття нових обставин справи про отруєння. Підлеглий Ющенка також заявив, що поведінку Жванії підтримує Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко.

У БЮТ цю версію Банкової спростовують. Народний депутат Віктор Уколов зауважив: «Наразі ми просто бачимо прогресуючу манію переслідування. В особі уряду вони знаходять приводи, щоб бачити ворогів Президента, ворогів, ворогів розслідування його отруєння, ворогів України. Я марення коментувати не звик. Коментувати можна лише якісь реальні факти. Я б радив секретарям Президента не вдавати із себе публічних осіб».

У вирі взаємних звинувачень правозахисник Євген Захаров бачить ще одну проблему. Це стосується інформації про те, що народний депутат Давид Жванія немовби незаконно отримав українське громадянство.

«Ця справа свідчить про низьку політичну культуру і про низьку культуру прав людини в нашій країні. Чому ця справа не розглядалася у 99 році, чому тільки зараз, коли розпочався оцей конфлікт із приводу отруєння, згадали про цю справу?», – наголосив Євген Захаров.

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG