Доступність посилання

ТОП новини

«Дорога горілко!» Від нового року ціна півлітра оковитої зросте в Україні втричі


Пити чи не пити? А якщо пити, то що?
Пити чи не пити? А якщо пити, то що?

Менш ніж за 25 гривень пляшку горілки в Україні невдовзі не купиш, попереджають виробники спиртного. Такі перспективи вони обґрунтовують тим, що у Верховній Раді України можуть ухвалити закон стосовно збільшення акцизного збору. Якщо депутати дослухаються до уряду і приймуть цей закон, з 1-го січня наступного року акциз на спирт зросте з 21 до 27 гривень за літр. Чи дійсно прогнози про різке подорожчання оковитої можуть справдитися?

«Якісна горілка стане менш доступною...»

Наразі найдешевше півлітра горілки можна придбати, наприклад, у Києві за 8 гривень. (Йдеться про офіційні торгові точки, а не про базари, де «паленка» коштує менше). Але якщо депутати підтримають наміри уряду підняти акциз на спирт, за пляшку непідробленої оковитої доведеться значно більше. Таким є прогноз Геннадія Васюкова, директора з правових питань одного з найпотужніших лікеро-горілчаних заводів України. «До літа 2009 року уряд своїм проектом пропонує збільшити акциз практично в 2 рази. Відповідно, в роздрібній торгівлі зросте й ціна алкоголю і коштуватиме приблизно 25 гривень. На щастя, горілка не є продуктом першої необхідності, тому споживач, виходячи з наповненості свого гаманця, проголосує за дешевий алкоголь. Якісна горілка в роздрібній торгівлі стане менш доступною споживачу. І, відповідно, доля тіньового ринку стане ще більшою (приблизно на 10-20%)».

Збільшення держбюджету на 1,5 мільярда гривень щороку


Уряд, зокрема, міністр фінансів Віктор Пинзеник зареєстрували у парламенті закон «Про внесення змін до деяких законів України з питань акцизного збору» наприкінці минулого місяця. На думку глави Мінфіну, прийняття Закону «дозволить збільшити наповнення прибуткової частини держбюджету в сумі близько 1,5мільярда гривень у розрахунку на рік». За даними міністра, ставки акцизного збору на етиловий спирт і лікеро-горілчані вироби в Україні зараз становлять 21,5 гривні за літр спирту, тоді, як у Росії – 39, а у Польщі навіть 88 (у перерахунку на гривні). В іншого урядовця, заступника міністра економіки Валерія Мунтяна, неоднозначне ставлення до можливості підвищення акцизного збору. «Збільшити доход у бюджет – таку мету переслідують наразі урядовці, тому й шукають різноманітні джерела. Тактично - це правильно, а стратегічно – це буде програш, тому що вітчизняні товаровиробники програють. До того ж, це збільшить тіньовий сектор економіки, який уже й так величезний».

Покращення стану здоров’я населення чи більше сурогату?

Міністр фінансів Віктор Пинзеник обґрунтував необхідність зростання ставки акцизів у пояснювальній записці до проекту відповідного закону. На його погляд, щорічне підвищення ставок акцизного збору на етиловий спирт та алкогольні напої є економічно доцільним. Адже за чотири роки при зростанні доходів населення на 160 відсотків акциз піднявся лише на 34 відсотки. Поки що Верховна Рада не підтримала ініціативу урядовців. І наразі півлітрівку горілки можна придбати за вісім гривень. (Якщо це не сурогат, який можна купити ще дешевше). Перспектива різкого зростання вартості пляшки спиртного покупців не лякає, переконалася кореспондентка Радіо Свобода Наталка Коваленко, відвідавши один зі столичних ринків, де офіційно торгують такою продукцією.

*****************************************

Найдешевша пляшка української горілки, яку я знайшла сьогодні на базарі коштувала 8 гривень, в магазині – 12. Об’єми продажу спиртних напоїв лише зростають, за словами продавців, незалежно від ціни. Лариса купує завжди лише коньяк і не дешевше 50 гривень за пляшку. Хоча точної ціни дівчина не знає, адже вона не звертає на неї уваги. «Я п’ю коньяк у невеликій кількості. Максимум – 100 грамів за вечір, тому що я люблю смакувати напоєм. Але в мене за стінкою живе сім’я, яка постійно випиває. Від підвищення ціни вони точно пити не кинуть.Найімовірніше, перейдуть на дешевший і менш якісний товар».

Микола Володимирович все життя працює на заводі шампанських вин. Він справжній знавець високоякісного алкоголю, але горілку п’є за 8 гривень, як сьогодні. «Я люблю випити. Я не знаю, яке сьогодні свято, але я випив цілу пляшку горілки (0,5л.) за 8 гривень. Це найдешевша горілка. Вміст спирту в ній, як годиться, 40 градусів. Просто вона не очищена. Я знаю, бо в свій час закінчив технологічний інститут і сам винороб».

Подорожчання спиртних напоїв, говорить чоловік, не зможе нікого врятувати.

*****************************************

Міністр фінансів України вважає, що «підвищення цін на алкогольні напої та пиво сприятиме покращенню стану здоров’я населення». Чи справді у чарку заглядатимуть менше після того, як зелений змій подорожчає? Заступник головного лікаря Київської міської психоневрологічної лікарні Михайло Ігнатов підтверджує, що менше. Але армія любителів хильнути скорочуватиметься нерізко. «Щодо конкретного продукту є свої суворі математичні розрахунки. Наприклад, з підвищенням ціни спиртного на 20%, будуть купувати на 5% менше. У свою чергу, є подібні розрахунки на хліб, там вони більш еластині. Якщо на хліб зменшення потреби майже немає, то на горілку зменшуватися буде».

Тіньова економіка в Польщі почала руйнувати горілчані заводи

Ставки акцизу на спирт в Україні у чотири рази менші, ніж у Польщі. Але у сусідній країні таким чином намагаються не поповнювати бюджет, а боротися із тіньовою економікою, повідомляє варшавська кореспондентка Радіо Свобода Єва Поштар. «Упродовж останніх років тіньова економіка почала руйнувати горілчані заводи, значно зменшились надходження до бюджету. В середньому, пляшка горілки коштує у Польщі близько 20 злотих, що становить майже 8,5 доларів».

В Україні, за офіційними даними, є 900 тисяч хронічних алкоголіків. Водночас кількість тих, хто не стоїть на обліку в нарколога, але не уявляє свого життя без чарки, мільйони. Такими є дані експертів.


Ви купуєте горілку? Якщо так, чи продовжите це робити, якщо за пляшку доведеться платити мінімум 25 гривень?
Сергій, режисер: Я не дуже часто вживаю цей напій, тому може дозволити собі купувати дорожче. Навіть на моїй пам’яті уже декілька разів підвищували ціну на горілку. А від цього лише більше людей п’ють самогон.
Валентина, інженер: Люди завжди пили і будуть пити, скільки б ціна не піднімалась. І не менше питимуть.
Олексій, будівельник: Я не знаю, скільки питиму. Мабуть, наскільки зарплати вистачить. Якщо підвищать заплату, питиму більше.
Марина, студентка: Менше пити не будуть, точно. Питимуть у такій же кількості, але шукатимуть дешевшу. Ціни на їжу піднялись, а люди менше їсти не стали. Так і з спиртними напоями.
Володимир, бізнесмен: Алкоголіки знайдуть, що пити. Вони будуть віддавати останні гроші. Менше пити не стануть, просто якість спиртного буде значно гірша.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG