Доступність посилання

ТОП новини

Головний прокурор Гаазького трибуналу відвідав Сербію вперше після видачі Караджича до Гааги


Анамарія Рамач

Белград – У Белграді з дводенним візитом перебував головний прокурор гаазького Міжнародного кримінального трибуналу в справах колишньої Югославії Серж Брамерц. Це був перший його візит після видачі до Гааги Радована Караджича, одного з найбільш розшукуваних Гаазьким трибуналом обвинувачених у скоєнні воєнних злочинів на території колишньої Югославії. Метою візиту Сержа Брамерца було надати оцінку сербській владі стосовно співпраці з Гаазьким трибуналом.


Співпраця з Гаазьким трибуналом є однією з умов для вступу Сербії до ЄС. Це передбачає передусім видачу всіх обвинувачених у скоєнні воєнних злочинів, а також усіх документів, які стосуються справ обвинувачених. Перевірка діяльності сербського уряду в цьому плані і була метою візиту головного прокурора Гаазького трибуналу Сержа Брамерца.

Попри 44 обвинувачених, яких Сербія вже відправила до Гааги, на волі залишилися ще двоє – генерал війська боснійських сербів Ратко Младич та лідер хорватських сербів Ґоран Хаджич.

Прокурор Брамерц після зустрічей із сербськими урядовцями сказав, що він є «обережним, але реальним оптимістом», що сербський уряд знайде решту двох обвинувачених, які, найімовірніше, переховуються у Сербії.

Брамерц сказав, що їхній арешт і далі є ключовим для повної співпраці Сербії з Трибуналом, хоча і подякував сербській владі за видачу Караджича і вважає її «поворотом у співпраці» Белграда з Гаагою.

У четвер Серж Брамерц зустрівся з президентом Сербії Борисом Тадичем та прем’єром Мирком Цветковичем, а також із міністрами поліції та юстиції. Проте про конкретні результати він дізнався ще в середу на зустрічах із членами команди для здійснення плану арешту гаазьких обвинувачених, зокрема з сербським прокурором у справах воєнних злочинів Владимиром Вукчевичем та з головою Національної ради співпраці з Трибуналом Расимом Ляїчем.

Між іншим, темами розмов була і видача для користування Трибуналові документів із сербських державних архівів, доступ до свідків та їхній захист. Белградські урядовці стверджують, що вже передали всі документи слідчим гаазької прокуратури, співпраця в цій області завершена. А Расим Ляїч зазначив, що дотеперішні результати Сербії свідчать про «відкритість та готовність до повної співпраці з Трибуналом».

«Очікуємо, що Рада Міністрів ЄС адекватним чином оцінить те, що ми зробили в плані співпраці з Гаазьким трибуналом. Ми усвідомлюємо решту наших обов’язків, знаємо, що робота не завершена, і зробимо все, щоб чим скоріше розшукати, заарештувати та видати до Гааги решту обвинувачених», – запевнив Ляїч.

Візит Брамерца важливий для Сербії

Із приводу цього візиту прокурор Серж Брамерц має у грудні подати звіт до Ради безпеки ООН. Проте для Сербії більш значущими будуть відгуки Брамерца у Брюсселі після його повернення.

Сербські урядовці сподіваються на позитивну оцінку. Це могло б прискорити схвалення Проміжної угоди про стабілізацію та асоціацію ЄС та Сербії, яка є передумовою для кандидування на членство в Євросоюзі. Можливо, угода буде схвалена вже в понеділок у Брюсселі на засіданні міністрів закордонних справ
27 країн ЄС.

Після видачі Караджича більшість країн готова запровадити цю Угоду, але Нідерланди наполягають на тому, щоб Сербія швидше заарештувала Ратка Младича. Можливо, вони зараз змінять свою позицію.

А тим часом у четвер з’явилася вістка, що у МВС Сербії зникла особова справа Ратка Младича. Йдеться про набір документів, який формує Міністерство внутрішніх справ, коли видає паспорт, що його має кожен повнолітній громадянин Сербії. Відомо, що Младич 1999 року отримав сербське громадянство та паспорт, але документація, включно з відбитками пальців, зникла.

А ці документи важливі для розслідування, бо порівняльним аналізом можна було б встановити, чи Младич не ховається під чужим іменем, так як це зробили двоє інших воєнних злочинців, у тому числі Караджич.

Голова Національної ради співпраці з Трибуналом Расим Ляїч сказав, що, можливо, хтось із МВС вилучив файл Младича, але що це не є єдиною можливістю.

(Белград – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG