Доступність посилання

ТОП новини

Наміри столичної влади непокоять мешканців інших міст


Київ – Намір київської міської влади запровадити спеціальний збір для автотранспорту, що прибуває до столиці з інших регіонів, викликав негативну реакцію. У львівській міськраді хочуть запровадити відповідне рішення щодо київського автотранспорту. Чим загрожують громадянам України суперечки ініціативи столичної влади?

9 вересня на засіданні постійної комісії Київради з питань бюджету і соціально-економічного розвитку прийнято за основу і направлено на доопрацювання проект «Про деякі заходи відносно організації дорожнього руху в Києві». Проектом пропонується обмежити рух легкових автомобілів, не зареєстрованих у Києві, і ввести для них платний в’їзд вартістю 5 гривень.

Це рішення викликає застереження в багатьох депутатів столичної міськради. Каже заступник голови фракції БЮТ у Київраді Юрій Дмитрук вважає, що з цією пропозицією погарячкували трошки: «Це столиця, до якої люди приїжджають з різних куточків країни для вирішення своїх питань, бо це столиця, тут всі установи знаходяться».

Проте пан Дмитрук не сказав, чи підтримає його фракція це рішення.

Натомість у львівській міській раді фракція партії «Пора» виступила із заявою, в якій засудила ініціативу київських колег і запропонувала Львівській міській раді розробити відповідний документ, що обмежуватиме в’їзд до Львова автомобілів, зареєстрованих в Києві, з відповідною оплатою в 25 гривень. У заяві також зазначено: «Якщо Києву така обтяжлива роль столиці, Львів готовий взяти на себе цю почесну місію».

Київ— це найбідніше місто в Україні?

Депутат львівської міськради від партії «Пора» Андрій Білоус каже, це спроба в гумористичній формі звернути увагу на безглуздість ініціатив київських чиновників. «Взагалі, не тільки ця заява київських чиновників, а й інші деякі речі показують непропорційну роль, яка відводиться Києву. Скажімо, стадіон у Львові будується за гроші міської влади, а стадіон у Києві будує держава. Виглядає, що місто Київ — це найбідніше місто в Україні».

На думку юристів, ініціатива щодо впровадження спеціального збору для мешканців інших міст суперечить конституційному праву громадян на пересування та деяким законодавчим актам. За словами голови юридичної кампанії «Лемберг, Кушнір і партнери» Сендера Лемберґа, «це рішення є незаконним, воно порушує цілу низку нормативних актів, у тому числі – право на пересування. Транспортний засіб є таким самим законним правом пересування, як і ноги людини».

Тож, якщо таке рішення набуде чинності, то громадяни зможуть його оскаржити в суді. Сендер Лемберґ продовжує: «Спеціальний закон про автомобільні дороги передбачає наявність обов’язку органів місцевого самоврядування забезпечувати безперервні, безпечні та зручні умови руху транспорту. Це рішення суперечить цьому законодавчому обов’язку. Я думаю, принципово на це має відреагувати прокуратура».

На думку адвоката, обмеження щодо пересування не повинні бути вибірковими.

Це далеко не перша спроба київської міської влади запровадити спеціальні платежі для мешканців інших регіонів. Минулого року заступник столичного міського голови Олександр Ржавський оприлюднив ініціативу зобов’язати тих, хто приїжджає до Києва на заробітки, щомісяця купувати так звані «комунальні картки» за 50-100 грн. Ця ідея не була реалізована. Проте, як бачимо, столична влада не полишає намірів вирішувати комунальні проблеми за рахунок гостей Києва.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG