Доступність посилання

ТОП новини

«Планета Альфреда Нобеля» у Дніпропетровську


Так називається відкрита в цьому місті унікальна меморіальна композиція, що має увічнити лауреатів Нобелівської премії.

Для виготовлення пам’ятника використали сплави, отримані в ході утилізації українських стратегічних ракет.

На п’ятиметровій композиції із символічною земною кулею діаметром 3 метри викарбували імена усіх понад 800 лауреатів Нобелівської премії. Серед них – шестеро українців.

Творці запевняють: сплав, з якого виготовили скульптуру, витримує надзвичайно великі навантаження, отож вона зможе претендувати на звання найміцнішої – і не тільки в Україні, а й у світі, а може, й на запис у Книзі рекордів Ґіннесса.

Пам’ятник створили коштом доброчинників: для реалізації проекту було створено благодійний фонд «Планета Альфреда Нобеля».

«Цей пам’ятний знак ми вирішили створити, щоб увічнити пам’ять про всіх нобелівських лауреатів», – сказав Анатолій Задоя, ректор Дніпропетровського університету економіки і права, на території якого встановили незвичну споруду.

Відкриття пам’ятного знаку відбулося в рамках міжнародного Нобелівського економічного форуму «Світова економіка ХХІ століття: цикли та кризи», який розпочався у Дніпропетровську 12 вересня. У полі обговорення науковців – проблеми розвитку світової економіки до 2050 року.

Альфред Бернард Нобель – шведський хімік, винахідник, підприємець і філантроп, засновник міжнародної премії за найбільші заслуги перед людством.
XS
SM
MD
LG