Доступність посилання

ТОП новини

Литвин погодився увійти до коаліції з БЮТ і НУНС, заявляє Яворівський


Лідер фракції блоку свого імені Володимир Литвин погодився сформувати коаліцію більшості разом із фракціями Блоку Юлії Тимошенко і «Наша Україна – Народна самооборона» у Верховній Раді, заявив у понеділок на прес-конференції в Києві народний депутат із БЮТ Володимир Яворівський.

«Створення нової коаліції на базі Блоку Юлії Тимошенко, на базі Блоку Володимира Литвина, і, звичайно, НУНС – це той розумний, спокійний, нормальний вихід, який може отримати українське суспільство», – сказав депутат.

За його словами, «сама Юлія Тимошенко погодилася на такий варіант».

Від імені представників інтелігенції Володимир Яворівський звернувся до Президента Віктора Ющенка та НУНС, а також до депутатів БЮТ із закликом підтримати такий варіант «збереження» демократичної коаліції.

«Ми вдячні за це Володимирові Литвину. Ми звернулися і звертаємося зараз до Блоку Юлії Тимошенко скористатися цим прекрасним шансом, який сама доля дарує Україні. Ми звертаємося і до Президента, як гаранта Конституції, скористатися цим шансом. Просто історія нам може іншого шансу вже не надати», – наголосив Володимир Яворівський.

Він зазначив, що такий формат коаліції – це вже не мінімальна більшість, а з запасом, і це принесе Україні стабільність, розвиток.

Інший учасник прес-конференції, колишній дисидент Богдан Горинь заявив, що коли формувалася коаліція після дострокових виборів 2007 року, БЮТ і НУНС несправедливо обійшли увагою Блок Литвина.

Володимир Яворівський сказав, що нещодавно представники інтелігенції надіслали телеграму, в якій просять Президента Віктора Ющенка зустрітися з ними й обговорити ситуацію, щоб скористатися можливістю створити нову демократичну коаліцію. Проте поки що відповіді не надійшло. Можливо, голова держави не знає про телеграму, зробив припущення Яворівський.

Про необхідність скористатися шансом збереження демократичних цінностей і європейського вибору заявив і почесний голова Республіканської партії України Левко Лук’яненко.

********
Тим часом фракція НУНС заявила, що не отримувала жодних пропозицій від БЮТ та Блоку Литвина про об’єднання.

А Володимир Литвин хоч і підтвердив факт консультацій з БЮТ щодо входження його блоку в коаліцію, але наголосив, що робити висновки зарано, бо «необхідно звернути увагу і на позицію фракції НУНС».

********
Фракція Блоку Литвина ще не обговорювала новий формат коаліції – Шаров

Парламентська фракція Блоку Литвина не ухвалювала рішення про створення нової коаліції з БЮТ та «Нашою Україною – Народною самообороною», заявив член фракції Блоку Литвина Ігор Шаров.
«Про це навіть і мови не було», – наголосив він.

Ігор Шаров повідомив, що мав розмову зі своїм однопартійцем Сергієм Гриневецьким, і той, посилаючись на інформацію Володимира Яворівського, сказав, що БЮТ лише направив листа Президенту України про ініціативу створення нового формату коаліції за участю БЮТ, НУНС та Блоку Литвина.

За словами Шарова, сьогодні має відбутися засідання фракції Блоку Литвина, але в його порядку денному немає питання про створення коаліції, зате є питання щодо участі в можливих дострокових виборах.

Таким чином член Блоку Литвина Ігор Шаров відреагував на заяву представників «української патріотичної інтелігенції» Володимира Яворівського, Левка Лук’яненка і Богдана Гориня про те, що Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко і голова парламентської фракції свого імені Володимир Литвин погодилися об’єднатися у нову коаліцію разом із НУНС.

********
Політичний пат може перейти у мат, але Верховна Рада ще дієздатна – Яценюк

Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк заявив, що парламент є дієздатним «принаймні ще 30 днів із того моменту, коли буде зроблене оголошення про припинення діяльності коаліції».

Він нагадав, що упродовж цього терміну або має бути створена «стара-нова коаліція», або сформуватися нова коаліція, або настають умови для можливого розпуску парламенту.

Як зазначив Яценюк, «політичний пат, у якому ми перебуваємо протягом тривалого часу, може перейти в політичний мат».

********
У Верховній Раді п’ять фракцій: найбільша – Партії регіонів (175 депутатів), далі БЮТ (156), блок «Наша Україна – Народна самооборона» (72), фракції Компартії України (27) і Блок Литвина (19).

Кваліфікована більшість у Верховній Раді – 226 депутатів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG