Доступність посилання

ТОП новини

16 вересня 1901 року у Києві відкрили оперний театр


Оперний театр у Києві. Фотографія початку 20-го сторіччя
Оперний театр у Києві. Фотографія початку 20-го сторіччя

Київ – 1901 року у Києві відкрили новий міський театр. І за короткий час Київ почали називати третьою оперною столицею імперії (після Одеси і Петербурга). На сцені театру звучали голоси десятків світових вокальних знаменитостей. І нині київська опера є добре знаною у цілому світі. Але за всю історію театру вочевидь найяскравішим був його перший день – 16 вересня 1901 року. Як описувала тодішня київська преса цю подію в архівах Національної бібліотеки імені Вернадського досліджувало Радіо Свобода.

За місяць до відкриття театру київські газети рясніли оголошеннями: «Відкриття нового міського театру відбудеться постановкою опери Глінки «Життя за царя». Перед початком вистави хором із 60-ти виконавців спільно з оркестром із 58-ми музикантів буде виконано урочисту кантату «Київ». До вистави виготовлені декорації роботи художників Імператорського, Берлінського та Одеського театрів. Перуки і зачіски з перукарні Прокоповича. Бутафорія і костюми власної майстерні».

Паралельно з бравурними оголошеннями газети подавали і статті критиків щодо новобудови: «Глядачева зала нового театру цілком комфортна, – писав часопис «Кієвлянін», – але більшість лож надмірно вузькі і незручні. Загалом зала має 11 виходів, але, панове, їх неможливо знайти! І ще запитання – на побудову театру витрачено 860 тисяч рублів, це на 360 тисяч більше, ніж планували, чому киян дотепер не повідомили про причини таких шалених перевитрат?»

Газета «Київське слово», повідомляючи про склад трупи писала: «Особливих імен серед виконавців немає, зате голос мають усі. Головний режисер – Гельрот – повідомив, що у постановці опер не будуть дотримуватися старих традицій, а керуватимуться новими європейськими даними».

«Мільйонний театр збудували – меломан торжествує!»

І найбільш піднесені статті на тему нового театру преса друкувала у день відкриття: «Урочистий молебінь з нагоди відкриття театру провів протоієрей Корсаковський. По тому всю будову окропили святою водою, а хор виконав духовну кантату. Після чого публіка одностайно визнала: акустика в театрі добра. Далі найбільш почесних гостей запросили на сцену, де їм запропонували шампанське з десертом. Під час дійства з присутніх було зроблено два фотографічних знімки».

«Сьогоднішній день – день великого торжества для київських меломанів, – резюмував часопис «Київський вісник». – Скільки б не нарікали громадські діячі на те, що у нас бракує лікарень, а мільйонний театр збудували – меломан торжествує!»

У репертуарі нового театру 1901 року було 27 опер. Сьогодні їх 34 плюс ще 34 балетні постановки.

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG