Доступність посилання

ТОП новини

У Ватикані проходить виставка трипільської культури


Виставка має назву «Великі цивілізації Старої Європи: Кукутень-Трипілля (VI-III тис. до Р.Х.)».

Експозицію з 450 експонатів розгорнули у ватиканському Палаці «Канчелярія». Спеціальне обладнання, яке використовується під час виставки, дає змогу подивитися на реконструйовані археологами первісні міста.

«Виставка трипільської культури у Ватикані має величезне історичне значення для України», – заявив на відкритті виставки один із її ініціаторів голова ради директорів ІСД Сергій Тарута.

Він розповів, що у Радянському Союзі не хотіли популяризувати трипільську культуру, оскільки це могло підняти національний патріотизм українців. І лише останнім часом, «завдяки зусиллям співвласника музею національно-культурної спадщини України «Платар» Сергія Платонова, почали збирати експонати тієї епохи, щоб зробити це надбанням світової спільноти», наголосив Сергій Тарута.

Експозицію виставки сформували Національний музей історії України, Національний історико-культурний Києво-Печерський заповідник, Музей національного культурного надбання «Платар», Дніпропетровський історичний музей імені Яворницького та 6 музеїв з Румунії.

У вівторок увечері відкриється виставка у Римі, де будуть представлені унікальні експонати з України, Молдови і Румунії.

Також існує домовленість про проведення цієї виставки у національному музеї Британії та Луврі, планують трирічне турне музеями Америки.

Трипільська археологічна культура, відома на Заході як культура Кукутень, існувала на частині території правобережної України (зокрема, Подністров’я), північному сході Румунії й охоплювала нинішню Молдову в другій половині 6-го – другій половині 3-го тисячоліть до нашої доби і досягла високого рівня матеріальної і духовної культури.

XS
SM
MD
LG