Доступність посилання

ТОП новини

Ляпіна: законопроект ПР і БЮТ підтверджує плани захоплення влади


Народний депутат Ксенія Ляпіна прогнозує ветування Ющенком закону про проведення парламентських виборів у 2 тури в разі його ухвалення.

Про це сказано в повідомленні прес-служби «Нашої України – Народної самооборони».

Ксенія Ляпіна зазначає, що законопроект, який зареєстрували депутати Олександр Лавринович (Партія регіонів) і Андрій Портнов (БЮТ) щодо проведення виборів до Верховної Ради в 2 тури, підтверджує плани Партії регіонів і БЮТ щодо захоплення влади.

«Ця ініціатива БЮТ і Партії регіонів веде до того, що Верховна Рада стане ще більш закритою структурою. Парламент, по суті, стане не представницьким органом, а клубом за інтересами для двох найбільших політичних сил», – сказала вона.

При цьому депутат зауважила, що цей законопроект – не демократичний.

«Запропонований спосіб розподілу мандатів закладає основи для підтасування результатів волевиявлення. Адже більшість у парламенті, а отже й право формувати уряд, може одержати одна політична сила, яка набрала менше ніж половину голосів виборців», – наголошує Ляпіна.

За її словами, депутатська група партії «Народний Союз «Наша Україна» не підтримуватиме цей законопроект і зробить все можливе, щоб він не був ухвалений.

********
Блок Юлії Тимошенко і Партія регіонів пропонують парламенту ухвалити зміни до виборчого законодавства, що передбачає проведення виборів до Верховної Ради на пропорційній основі в два тури, причому переможець другого туру отримує більшість у парламенті.

Згідно із законопроектом, передбачається проведення двох турів у процесі виборів депутатів. При цьому перший тур виборів до Верховної Ради має відбуватися на пропорційній основі. У розподілі мандатів депутатів беруть участь партії (блоки), виборчі списки яких за наслідками голосування набрали не менше 3% голосів виборців.

Остаточні результати виборів до Верховної Ради визначаються у другому турі, в якому беруть участь дві партії (блоки), які набрали найбільшу кількість голосів виборців за наслідками першого туру.

Згідно із законопроектом, партія, яка перемогла в другому турі, отримує більшість від конституційного складу Верховної Ради – 226 депутатських мандатів. Розподіл решти депутатських мандатів відбуватиметься між партією (блоком), що отримала друге місце в другому турі виборів, і рештою обраних партій (блоками) на пропорційній основі відповідно до результатів першого туру виборів до Верховної Ради.
XS
SM
MD
LG