Доступність посилання

ТОП новини

Верховна Рада після рішення КСУ ухвалила свій Регламент по-новому


Тепер Регламент Верховної Ради України ухвалений як «акт», а не як «постанова», що було раніше.

За це проголосували 349 із 438 парламентаріїв, зареєстрованих у залі.

До цієї ухвали депутатів спонукало оприлюднене сьогодні рішення Конституційного Суду України, який визнав неконституційним «тимчасовий» регламент парламенту, затверджений Верховною Радою у вигляді постанови «Про деякі питання нормативно-правового забезпечення порядку роботи Верховної Ради України» від 8 квітня 2008 року.

КСУ ухвалив це рішення 17 вересня за поданням 105 народних депутатів.

Голова КСУ Андрій Стрижак зачитав рішення Конституційного Суду у цій справі, наголосивши, що «тимчасовий» регламент Верховної Ради втрачає чинність із дня ухвалення рішення Конституційним Судом.

У мотивувальній частині рішення КСУ наголошено, що Регламент Верховної Ради може ухвалюватися виключно законами України, а не постановами.

Чи відповідає цьому рішенню ухвалення Регламенту в вигляді «акту», а не «закону», ще не відомо.

Як пояснив міністр юстиції, член Партії регіонів Олександр Лавринович, «акт», на відміну від «закону», не потребує підпису Президента, щоб набути чинності.

********

1 квітня 2008 року Конституційний Суд визнав неконституційною попередню постанову парламенту «Про Регламент Верховної Ради» від 16 березня 2006 року в цілому. В рішенні КСУ було наголошено, що питання про організацію і порядок діяльності Верховної Ради, а також статус народних депутатів мають вирішуватися лише законом.

Рішення Конституційного Суду було оприлюднене 7 квітня, а 8 квітня 2008 року Верховна Рада затвердила «тимчасовий» регламент своєї діяльності знову-таки у вигляді постанови «Про деякі питання нормативно-правового забезпечення порядку роботи Верховної Ради України», яку нині й скасував КСУ.
XS
SM
MD
LG