Доступність посилання

ТОП новини

Конфлікт є не між Президентом і парламентом, а між політиками навколо демократичних цінностей – експерти


Як заявив в ефірі Радіо Свобода Микола Сірий, кандидат юридичних наук, старший науковий співробітник Інституту держави і права імені Корецького, останні події є не реагуванням на початок вересня, а логічною розв’язкою всієї державотворчої лінії після 2004 року.

За його словами, серйозні політичні гравці допускали політичні й державницькі помилки та прорахунки, і це логічно призвело до нинішнього колапсу.

Тому, вважає фахівець, «сьогодні немає конфлікту між Президентом і парламентом – сьогодні є конфлікт певних політиків навколо їхнього розуміння демократичних цінностей».

Як сказав Микола Сірий, це розуміння є різним, і воно певним чином спровоковане нинішнім текстом Конституції, в якому закладено надзвичайно багато потенційних ускладнень.

Проте юрист наголошує, що ці потенційні ускладнення не були неперешкодними, і за розумної, виваженої й узгодженої державницької позиції політичні сили цілковито могли пройти весь шлях своєї каденції.

Тим часом Віктор Мусіяка, професор, колишній заступник Голови Верховної Ради України і один із авторів чинної Конституції України, в ефірі Радіо Свобода звернув увагу, що Конституційний Суд України в своїх останніх рішеннях щодо коаліції намагається практично ухилитися від надання чіткої відповіді.

Суд «мав сказати врешті-решт, чи заява депутатів про вихід із коаліції припиняє коаліцію, а він дав формальні юридичні визначення, що коаліцію створюють фракції», але так і не дав відповіді, чи припиняє коаліцію заява про вихід із неї окремих депутатів, сказав фахівець.

«Тому я не можу сказати, що сьогодні Конституційний Суд України став тим органом, на який можна покластися з погляду збереження конституційних засад функціонування держави і захисту конституційних прав громадян, вважає Віктор Мусіяка.

За його словами, Конституційний Суд має ще пройти певну дистанцію в своєму розвитку, щоб бути здатним діяти належним чином, коли раптом будуть достатньо серйозні зазіхання на конституційні засади чи на антиконституційні дії.

«Але, мені здається, поки його будуть формувати політичні сили, представлені у парламенті, і будуть представляти свої кандидатури, то цього не відбудеться», – заявив співавтор Конституції.

XS
SM
MD
LG