Доступність посилання

ТОП новини

Егуд Ольмерт оголосив про відставку з посади прем’єр-міністра Ізраїлю


На засіданні Кабінету міністрів у неділю він заявив, що виконує свою обіцянку, яку він дав іще в липні.

Як повідомив апарат прем’єра, офіційного листа про відставку Егуд Ольмерт вручить президентові Ізраїлю Шимонові Пересу в неділю ввечері.

Відставка голови уряду в Ізраїлі означає автоматично відставку всього уряду, але не вимагає перевиборів парламенту. При цьому і прем’єр, і члени кабміну залишаться на своїх посадах аж до призначення нового уряду, що може протривати від кількох тижнів до кількох місяців.

Як очікують, після офіційної відставки президент доручить формувати новий уряд новому голові Ольмертової партії «Кадіма», міністрові закордонних справ Ціпі Лівні, яка перебрала керівництво партією за результатами партійних виборів у середу.

Перший претендент на створення уряду матиме не більш як 42 дні, щоб спробувати зібрати коаліцію більшості. За нинішнього складу парламенту це вважають за складне завдання.

Якщо це не вдасться або якщо новий уряд не отримає довіри, парламент може бути розпущений, або ж президент може доручити іншим членам парламенту (в Ізраїлі всі міністри обов’язково є депутатами Кнесету) ще не більш як дві спроби сформувати уряд, уже в коротші терміни.

У разі дострокових виборів, за даними опитувань, усі шанси на перемогу має нині опозиційна партія «Лікуд» на чолі з Біньяміном Нетаньягу.

На Егуда Ольмерта чекає кілька кримінальних звинувачень у корупційних діях. Як прем’єр він захищений від них імунітетом, що його можна зняти за допомогою процедури імпічменту. Раніше він пообіцяв піти в відставку, як тільки оберуть нового лідера його партії «Кадіма».
XS
SM
MD
LG