Доступність посилання

ТОП новини

Як контролюються шкідливі викиди автомобілів?


Вперше в українській історії каратимуть автомобілістів, машини котрих перевищують допустимі норми викидів. Ті машини, які не вклалися у нормативи вмісту шкідливих речовин, не допускатимуть на вулиці Луцька. Таку акцію у столиці Волині розпочали днями, вона триватиме місяць. Як обіцяє луцький мер, транспортні засоби перевірятимуть на наявність у викидах оксиду вуглецю і вуглеводнів. Як взагалі в Україні дбають про чистоту повітря на міських вулицях?

Еко-стандарти

Викиди відпрацьованих газів автомобілів регулюються двома вітчизняними стандартами, пояснили у підприємстві «Автоекоприлад».

1. ДСТУ 4276-04 «Норми і методи вимірювань димності у відпрацьованих газах автомобілів з дизелями або газодизелями».
2. ДСТУ 4277-04 «Норми і методи вимірювання вмісту оксиду вуглецю та вуглеводнів у відпрацьованих газах автомобілів, що працюють на бензині або газовому паливі».

Перевірка токсичності та димності у відпрацьованих газах останні декілька років проводиться лише на нових авто при черговому техогляді, пояснюють водії. На старі машини, де ці норми обов’язково порушені, документи просто купуються.

Варто зазначити, що українські та європейські норми порівнювати не можна. Адже перевірку автомобіля відповідно до українських вимог можна провести фактично в польових умовах. А випробування за Євростандартами вимагає складного і дорогого обладнання, зазначив начальник «Автоекоприладу» Владислав Приміський.

«Чисте повітря» в Луцьку

Отже, українські екологи й правоохоронці проводять місячник «Чисте повітря». Йдеться про ретельніший контроль за станом забруднення атмосферного повітря транспортними засобами.

Ще в травні акція «Чисте повітря» дала відчутні результати: забрудненість повітря на вулицях з найбільш інтенсивним рухом зменшилася на чверть, штрафи отримали керівники 75 автопідприємств. Однак за літо ситуація знову погіршилась, скаржаться лучани.

Тож, щоб акція була ефективнішою, до її реалізації долучилися не тільки міські депутати та правоохоронці, а й санітарно-епідеміологічна служба, Держстандарт та найбільші автопідприємства. На підприємстві «Волинь-авто» провели спільну нараду за участю власників основних забруднювачів – маршрутних таксі, розповідає перший заступник начальника Волинської державної екологічної інспекції Олександр Ткачук.

«У нас сьогодні забруднення атмосферного повітря дуже велике – вище від середнього по Україні – 16,8 тисяч тонн шкідливих речовин викинуто за рік в атмосферне повітря Луцька. Основні забруднювачі – автомобілі» . У Луцьку в кожному районі розміщені пости, які роблять заміри. Міська рада має змінити рух на тих вулицях, які найбільше забруднені – зняти з них трохи навантаження. Також було зобов’язано усіх керівників автопідприємств за цей період перевірити увесь транспорт на викиди в атмосферу. У місті сьогодні є три пункти, де це можна зробити: «Волинь-авто», «Луцький автозавод» і у підприємця Гордійчука. У Львові, для, порівняння, лише в одному місці можна провести такі заміри, де будуть одразу ж регулювати рівень викидів».

Все ж ситуацію, коли водій легкового автомобіля не зможе в’їхати в місто через викиди власного авто, екологу Олександру Ткачуку уявити важко. «Адже водія направлятимуть на підприємства, де він зможе швидко відрегулювати систему, там дадуть довідку – і з Богом».

Питання про якість пального у рамках місячника також піднімали. Екологічна інспекція спільно з центром стандартизації та управлінням захисту прав споживачів перевірятиме автозаправні станції навколо міста.

«Наздогнати та перегнати Америку»

В Україні є кому контролювати автомобілістів, щоб викиди не перевищували норми. Передбачені при цьому і санкції, розповів Любомир Сав’юк, заступник міністра охорони навколишнього природного середовища України. Моніторинг і контроль викидів проводять національне агентство з екологічних інвестицій та державна екологічна інспекція. «Треба виявляти автомобілі, викиди яких не відповідають нормі. Контролюють це питання представники екологічної інспекції та ДАІ. На перший раз штраф, а якщо сильне перевищення, то навіть забирають на штрафмайданчик, вимагають переобладнання автомобіля».

Для вирішення проблеми потрібен не лише суворий контроль за дотриманням норм, констатує колишній міністр охорони довкілля Сергій Курикін. Боротися із забрудненням повітря треба не лише чисто технічними методами, стежачи за належним технічним станом автомобілів, запевняє він. «Треба дбати про якість пального, а також про формування раціональної транспортної схеми руху по місту, дбати про обладнання підземних паркінгів. Забудовуючи місто, міські влади повинні думати про те, щоб не утворювалося районів, де приплив автотранспорту є критично високим. Але в нас всі служби працюють окремо: якість пального контролюється окремо, технічний стан автомобілів – окремо, забудова міста – окремо».

Цікаво, що в «найавтомобільнішій» державі світу - Сполучених Штатах повітря на вулицях мегаполісів чистіше, ніж, наприклад, у Києві. Адже там від 1974 року працює закон, який забороняє свинцеві добавки до бензину.

Отже, якщо за кількістю машин Україна поволі наздоганяє Захід, то за чистотою повітря поки що рухається в протилежному напрямку.


Як Вам дихається у місті, викиди машин не дошкуляють?
Олег, розповсюджувач реклами: Мені добре дихається в Хмельницькій області. Загалом в малих містечках чисте повітря, а там де машини, заводи, то , звичайно гірше.
Лілія, бухгалтер: Я з периферії, звичайно, там дихається краще. А тут і радіація, і машин безліч.
Сергій, юрист: Саме машини забруднюють зараз повітря, бо заводи вже всі позакривалися. Я от в Конча-Заспі відпочивав, то це навіть порівняти не можна.
Єлена, турагент з Ізраїлю: Я з Ізраїлю, там повітря чисте. Але поки тут дощ, то мені тут теж досить добре дихається.
Дмитро, студент: За містом звичайно краще дихається. А тут занадто багато машин!
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

XS
SM
MD
LG